International

Edith Windsor blev centrum i et retsdrama og et ikon for homorettigheder: Nu er hun død

Edith Windsor blev 88 år.

Edith Windsor stillede i 2012 op til interview i sin lejlighed i New York. Foto: Richard Drew

Som 83-årig blev Edith Windsor et hedt samtaleemne i USA.

Her blev hun nemlig spydspids i en ophedet strid, der kunne få stor betydning for amerikanske homoseksuelles rettigheder, da hun i højesteret udfordrede Defense of Marriage Act - loven til beskyttelse af ægteskabet fra 1996 - med en principiel afgørelse til følge.

Edith Windsor, der tidligere arbejdede som programmør for IBM, dannede gennem 42 år par med Thea Clara Spyer. De blev gift i 2007 efter 40 år som livsledsagere.

Da Thea Clara Spyer efter længere tids sygdom døde i 2009, arvede Edith Windsor. Hun skulle bl.a. overtage parrets lejlighed i Greenwich Village i New York. Men der begyndte udfordringerne.

Fordi parret var gift, ville Edith Windsor normalt have kunnet arve Spyer uden at skulle betale en afgift, idet New York anerkender ægteskaber mellem to af samme køn. Men ægteskabet blev ikke anerkendt af den føderale lov Defense of Marriage Act.

Her blev et ægteskab defineret som en juridisk forening af mand og kvinde, og det betød, at Windsor skulle betale ca. 363.000 dollars - svarende til godt to mio. kr. - for at beholde sit hjem.

Windsor tog sagen i højesteret i en stærkt opsigtsvækkende sag, der delte vandene hos amerikanerne og de ni dommere i retten. Her blev det slået fast - i øvrigt med fem dommerstemmer mod fire - at personer i homoseksuelle ægteskaber har samme rettigheder som personer i heteroseksuelle ægteskaber.

Windsor er siden blevet kaldt for et »ikon« og en »helt« for homoseksuelle rettigheder. Tirsdag døde hun, 88 år gammel.

»I dag mistede vi en af landets store pionerer for borgerrettigheder,« lyder det fra Anthony Romero, den administrerende direktør for American Civil Liberties Union.

»Man kan simpelthen ikke skrive historien om bevægelsen for homoseksuelles rettigheder uden at kreditere og takke Edie Windsor. Vi sørger over hende i dag, og det samme gør alle, som hun har rørt i sit utrolige liv,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Der er for meget homofobi i Jylland
Martin Juhl, psykolog, København | Tobias Haimin Wung-Sung, postdoc, samfundsvidenskab, Sønderborg
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her