- For abonnenter
Miraklet i kulminebyen: I det fattigste USA har borgerne genopfundet sig selv
Selv i Trump-land tror de færreste på præsidentens løfter om at bringe kulindustrien tilbage til fordums storhed. I en by i Kentucky afprøver en græsrodsbevægelse kreative idéer for at sikre omstilling.
WHITESBURG, KENTUCKY — De dukker op som langbenede insekter i de grønne bakker. Gigantiske anlæg til sortering og forarbejdning af kul, nu er de arbejdsløse efter lukningen af kulminer i de senere årtier.
Som i alle de omkringliggende byer i det sydøstlige Kentucky var kul her i Whitesburg igennem generationer den altdominerende industri med snese af miner og tusindvis af kulminearbejdere.
Indbyggerne i Appalacher-bjergene var en del af det bagland, som Donald Trump byggede sin valgsejr på, da han i november lovede at bringe jobbene tilbage og at være talsmand for de glemte amerikanere, som lider under globaliseringen.
I dag er der kun få aktive miner tilbage. Hele området er i dyb, økonomisk krise og forsøger at gå alternative veje for at genopfinde sig selv.
Herby Smith voksede op i Whitesburg med ca. 2.100 indbyggere. Hans to brødre, hans far og begge bedstefædre var minearbejdere, men han kan takke Lyndon B. Johnson for, at han selv fik lov til at blive ude i lyset.
Den tidligere præsident erklærede i 1960’erne krig mod fattigdommen og satte ind med projekter i fattige, sorte bydele i storbyerne og for at bekæmpe hvid fattigdom ude på landet.
Det blev Herbys held. Han fik et tilbud om en toårs uddannelse som filmskaber på en nyoprettet skole i Whitesburg.
De unge vil blive
Ifølge den nu 65-årige føltes det dengang,