International

Mistænkte IS-folk fængslet under »umenneskelige forhold«: Flere får infektioner eller dør af luftmangel

Det store antal fanger er opstået efter de irakiske styrker tilbageerobring af Mosul.

Fanger sidder samlet i et rum i fængslet i Mosul, hvor flere hundrede mistænkte IS-krigere sidder tilbageholdt. Foto: Bram Janssen

Stanken er uudholdelig, og der er ingen elektricitet eller udluftning i de over 45 grader varme lokaler.

Rundt omkring i fængslet uden for Mosul sidder i alt 370 mænd, der alle er mistænkt for at være IS-krigere og er blevet anholdt efter tilbageerobringen af den irakiske by.

Tysk teenagepige er blandt 26 anholdte udlændinge i Mosul

Flere af dem har infektioner i huden, nogle af dem kan ikke gå, fordi deres ben er hævet, og de fleste sidder klemt sammen skulder ved skulder.

Bram Janssen

»Vi vil virkelig gerne dø. Ingen af os har haft besøg af pårørende eller familiemedlemmer. De ved ikke engang, at vi er her,« siger en fange til nyhedsbureauet AP, der har fået eksklusiv adgang til fængslet.

Fængslet byder på »absolut umenneskelige forhold« ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der ligeledes har besøgt lokalerne.

Flere fanger er døde, fordi de ikke kunne trække vejret i de små rum, siger Bilkis Wille, seniorefterforsker i Irak og Qatar.

»Jeg så en celle på fire gange seks meter, hvor der var 114 fanger, der havde været indespærret i fire måneder. Ingen bade, ingen udluftning, ét toilet. De spiser i rummet og kan ikke forlade det«, siger han.

Den irakiske by Mosul blev i start af juli erklæret befriet for terrororganisationen Islamisk Stat, der har kontrolleret byen siden juni 2014.

Ifølge en irakisk soldat havde myndighederne ikke forudset, at tilbageerobringen ville skabe et så stort antal fanger, der er mistænkt for at have haft en forbindelse til terrororganisationen Islamisk Stat.

Derfor opfordrer Human Rights Watch det internationale samfund til at støtte etableringen af to nye fængsler omkring Mosul.

Flere af fangerne fortæller, at de ikke ved, hvad de er anklaget for. Andre hævder, at »der ikke er 10 ægte IS-krigere iblandt os«.

Senest er det kommet frem, at fire tyske kvinder er tilbageholdt af irakisk politi, mistænkt for at have støttet Islamisk Stat.

En af dem er en 16-årig pige, der stak af fra sit hjem i byen Pulsnitz i det østlige Tyskland sidste år.

Den tyske ambassade i Irak er i kontakt med den 16-årige pige, tilføjer anklageren.

Interpol advarer politiet i Europa mod 173 IS-selvmordskrigere

Derudover er 22 udlændinge anholdt og blevet bragt til et fængsel i hovedstaden Bagdad.

De anholdte kommer blandt andet fra Frankrig, Belgien, Tjetjenien, Rusland, Iran og Syrien.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her