Fakta: Sådan måler man jordskælvs styrke

Traditionelt er jordskælv blevet målt på richterskalaen, men den kan være misvisende ved de helt store skælv.

Et kraftigt jordskælv ramte natten til fredag i Det Ægæiske Hav.

Mindst to mennesker - turister fra Sverige og Tyrkiet - meldes omkommet på den græske ø Kos. Der er også meldinger om flere hundrede tilskadekomne, primært på Kos og omkring den tyrkiske ferieby Bodrum.

Skælvet, der ramte omkring klokken 1.30 lokal tid havde epicenter 16 kilometer øst for Kos i øgruppen Dodekaneserne i Det Ægæiske Hav. Det ramte i havet med en styrke på 6,7 ifølge USA's geologiske overvågning.

Tidligere benyttede man sig af richterskalaen til at måle styrken af skælvene. Men den skala er seismologer i stigende grad gået væk fra til fordel for mere præcise målinger.

Læs mere her:

* Et jordskælvs styrke er udtryk for den energi, som udløses i skælvets centrum. De fleste seismologer bruger i dag målinger baseret på den mere moderne MMS-skala (Moment Magnitude Scale), som baserer sig på "øjebliksstyrke". Den kaldes også MW.

* MMS udregnes anderledes end den gamle richterskala, men værdierne er i det store og hele overensstemmende.

* Richter anses ofte som misvisende for de helt store jordskælv, så i 1970'erne vandt MMS frem.

* De to skalaer fungerer på samme måde, og ofte kommer de frem til de samme værdier. Men ved meget kraftige skælv er MMS mere præcis.

* Skalaen er logaritmisk. Hver gang den vokser med et helt tal, er det udtryk for, at omkring 31 gange så meget energi er blevet udløst som ved det foregående tal.

* Et skælv målt til 7,0 udløser omkring 900 gange mere energi end et skælv målt til 5,0. Et skælv på 2,0 siges at være det svageste, der kan mærkes af mennesker.

Kilde: Reuters og USGS.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen