Deadline nærmer sig: Qatar er afvisende, USA knokler i kulissen og nabolande truer med nye sanktioner
Qatar er blevet mødt af 13 krav for at stoppe diplomatisk krise.
Der er hverken synderligt meget tid eller grund til optimisme tilbage.
De 10 dage, Qatar fik til at reagere på kravene fra Saudi-Arabien og tre andre lande for at stoppe den diplomatiske krise mellem landene, er i disse timer ved at udløbe.
Ifølge flere medier som The Guardian har den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, længe kæmpet for at skabe dialog mellem parterne. Over telefonen har han mæglet mellem parterne, men foreløbig uden held.
Tværtimod har Qatar tilsyneladende tænkt sig at vende ryggen til kravene om blandt andet at afbryde signalet for tv-stationen og nyhedsmediet Al-Jazeera, afskære den diplomatiske kontakt til Iran samt lukke den tyrkiske militærbase i landet.
»De arabiske landes krav vil blive afvist,« har Qatars udenrigsminister, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, udtalt ifølge nyhedsbureauet dpa.
Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater står bag listen med de 13 krav.
Nu risikerer Qatar i stedet at blive idømt flere sanktioner fra landene, der anklager ørkenstaten for at støtte ekstremistiske grupper og terrorisme.
Qatar kan blandt andet blive ekskluderet fra Gulf Cooperation Council (GCC), der er en sammenslutning af lande i regionen og en allieret til USA.
Derudover kan Qatar risikere at blive ramt af flere begrænsninger i forhold til handelen med udlandet, som det olierige land er særdeles afhængig af.
Det kan blandt andet indebære, at lande, der fortsat handler med Qatar, vil blive mødt af sanktioner fra GCC-landene.
Det skriver blandt andet det saudiske medie Al Aarabiya.
Qatar modtog de 13 krav i slutningen af juni og fik 10 dage til at svare. Det betyder, at deadline er natten til mandag.
Rex Tillerson har tidligere slået fast, at det kan blive »svært at opnå« alle kravene.
Qatar mødt af krav for at stoppe krise: Luk tv-station, militærbase og forbindelse til Iran
Mere lunkent reagerede Qatars regering.
»Den amerikanske regering har for nylig opfordret de blokerende lande til at lave en liste med krav, der var »rimelige og opnåelige«. Det britiske udenrigsministerium har efterspurgt, at kravene skulle være »målbare og realistiske«. Den her liste lever ikke op til nogen af de kriterier,« siger Sheikh Saif bin Ahmed Al Thani, leder af Qatar-regeringens kommunikationsafdeling, i en meddelelse.