*

International

Forskere: Vestlige statsborgere står bag flere terrorangreb end flygtninge

Ud af 65 terrorister er kun tre flygtninge eller asylansøgere, konkluderer forskere.

Flygtninge og asylansøgere står kun bag fem pct. af terrorangrebne de seneste to år, mens 73 pct. var statsborgere i det land, hvor de begik terror.

Det konkluderer en rapport fra Program on Extremism ved George Washington University. Her har et hold forskere gennemgået alle udførte jihad-relaterede terrorangreb i Europa og Nordamerika siden juni 2014, hvor terrorbevægelsen Islamisk Stat udråbte et kalifat i dele af Syrien og Irak, til juni i år.

51 terrorangreb på otte lande

Forskere har undersøgt udførte jihadrelaterede terrorangreb i Europa og Nordamerika siden juni 2014 til juni 2017.

  • Frankrig: 17 terrorangreb
  • USA: 16 terrorangreb
  • Tyskland: 6 terrorangreb
  • Storbritannien: 4 terrorangreb (angrebene i juni 2017 er ikke talt med)
  • Belgien: 3 terrorangreb
  • Canada: 3 terrorangreb
  • Danmark: 1 terrorangreb
  • Sverige: 1 terrorangreb
  • Nordamerika: 19 terrorangreb

De har fundet og undersøgt 51 gennemførte angreb i den periode, samtidig konkluderer rapporten, at der gennemsnitlig er fem planlagte eller udførte terrorangreb om måneden i Vesten.

Ud af de 65 gerningsmænd, der står bag de 51 angreb, var kun tre af dem flygtning eller asylansøger.

»Frygten for, at flygtninge kan være terrorister, er ikke bakket op af fakta. Der har været enkelte sager, hvor flygtninge og asylansøgere har været involveret i terror, og der kan siges at være en vis forbindelse til flygtningesituationen, fordi terrorister har brugt strømmen til at rejse ind i Europa på falske dokumenter. Men langt størstedelen af sagerne har ikke noget med flygtninge eller asylansøgere at gøre,« siger Lorenzo Vidino, der er terrorforsker og hovedforfatter til rapporten, til DR.

I rapporten skriver forskerne, at det er tydeligt, at den bølge af terroristangreb, der har ramt Europa og Nordamerika, har rødder uden for Vestens grænser. Her mener de bl.a., at Islamisk Stat har øget deres propaganda og derigennem nået ud med deres budskab.

»Vi ser en alvorlig situation, hvor det typisk er personer fra Vesten, der begår angreb. Landene melder om høje tal for radikaliserede personer, og efterretningstjenerne har ikke ressourcer til at overvåge alle de personer, der kan udgøre en trussel,« siger Lorenzo Vidino til DR.

Ved de fleste angreb var det kun en enkelt person, der udførte selve angrebet.

»Der er ikke bare en profil på en terrorist. Dem, der angreb, var både teenagere, mænd på 50 år, vagabonder, tilsyneladende almindelige mennesker, syrienkrigere og bare mennesker, der holdt for sig selv, som ikke har nogen spor af radikalisering i deres fortid,« skriver forskerne.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her