International

Justin Trudeau bliver beskyldt for at manipulere medierne med PR-stunts

Canadas premierminister har vakt debat efter et billede med feststemte studerende.

Justin Trudeau, premierminister i Canada. Foto: Sean Kilpatrick/AP

I første omgang var det en endnu sand vindersag for den canadiske premierminister, Justin Trudeau.

Med et stort smil og i atletisk stil løb han sig pludselig til stor opmærksomhed blandt en gruppe canadiske teenagere, der var på vej til gallafest.

Medier over hele verden rapporterede om den afslappede Trudeau, der lavede en såkaldt photobomb - en situation, hvor en person enten tilfældigt eller med fuldt overlæg på uventet vis stjæler fokus på et billede.

Trudeau vil ikke belære Trump om flygtningepolitik

Netop det udgør nu sagens kerne i en verserende diskussion om Justin Trudeaus og særligt mediernes troværdighed.

For var det virkelig tilfældigt, at han stillede veloplagt op til billede med de glade gymnasieelever, eller var det et udtryk for endnu et vellykket PR-stunt?

#VCProm2017

Et opslag delt af Cam Corrado (@crrdo) den

Flere iagttagere - heriblandt Robyn Urbak fra det statslige medieselskab The Canadian Broadcasting Corporation - har påpeget, at flere af billederne er blevet taget af Adam Scotti, der er officiel fotograf for premierministeren.

Enten har fotografen været mere end almindelig snarrådig, eller også er det »et udtryk for en velforberedt øvelse,« siger Aaron Hutchins, journalist for magasinet Maclean.

Her kunne diskussionen så måske ende, hvis ikke Justin Trudeau havde været garant for flere opsigtsvækkende billeder, blandt andet da han med én hånd løftede sin søn op over en menneskemænge i Montreal.

Samtidig har han imponeret studerende og medier med en tilsyneladende spontan lektion i, hvordan kvantecomputere virker.

Siden har journalister bemærket, at Justin Trudeau på forhånd havde bedt om at blive spurgt om netop det emne.

Det er derfor, at diskussionen om billedet af den løbende premierminister er relevant, ifølge Robyn Urback fra the Canadian Broadcasting Corporation.

»Hvis det var første gang, at medier blev lokket til at forvandle et opstillet billede af Trudeau til en historie, så ville det måske være en smule mere tilgiveligt,« mener Robyn Urback og fortsætter:

»Det er ikke gavnligt for folks tillid til medierne, at vi så ofte bliver narret af en regerings forsøg på at manipulere os. Det er vores ansvar at skelne mellem PR og nyheder«.

Minister i twitterstorm Følgerne elsker brølstærk regeringschef

Flere af de festklædte elever har fortalt til medierne, at de i første omgang ikke opdagede, at det var landets premierminister, der løb forbi dem. Da et par stykker af dem blev klar over det, overtalte de ham til at stille op til et billede, fortæller de.

Justin Trudeau blev i 2015 valgt som landets premierminister for Canadas Liberale Parti i en alder af 43 år.

Han har siden gjort sig bemærket ved blandt andet at byde syriske flygtninge velkomne og være erklæret feminist, ligesom han er fortaler for frihandel og kampen mod den globale opvarmning.

Han er søn af Pierre Trudeau, der var premierminister mellem 1968 og 1984.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her