*

International

Rumbilleder: Hvorfor lyser Belgien så kraftigt op?

En astronaut har taget billeder af Europa, og det har fået mange til tasterne.

Foto: Thomas Pesquet, ESA/NASA

Astronauten Thomas Pesquet befinder sig i øjeblikket i rummet og har gjort det i 177 dage. Her har han bl.a. haft mulighed for at tage billeder af Europa set ovenfra, og nogle har han lagt på de sociale medier. Især et af billederne har fået mange brugere til at reagere.

Det viser, hvor oplyst hele Belgien er sammenlignet med sine naboer, hvor det kun er storbyerne, der virkelig lyser op fra afstand.

»I forgrunden Berlin og bagved er Belgien, der klart skiller sig ud,« skrev han i et opslag på Twitter med et billede vedhæftet.

Billedet viser desuden nordlyset i øverste højre hjørne, som er mod den nordlige del af kloden.

Mange har skrevet positive kommentarer på både Facebook og Twitter, men nogle har reageret i vrede over spildt energi og lysforurening.

»Vi kan nemt se den usmagelige glamour og spildte elektricitet! Forfærdeligt for dem, som elsker himlen!« skrev en bruger.

En anden bruger har korrigeret Thomas Pesquets opslag og skriver, at der ikke er tale om den tyske hovedstad, Berlin, i bunden af billedet men i stedet den polske hovedstad Warzawa, hvis man skal dømme efter Danmarks placering. Det europæiske rumagentur, ESA, har efterfølgende svaret og takket ham for rettelsen.

Den franske astronaut delte også et billede på Facebook, som viser tre store europæiske hovedstader.

»London, Paris og Bruxelles  former en europæisk trekant,« skrev han i opslaget. Igen ses det, at det ikke kun er byen Bruxelles, der lyser op, men faktisk hele Belgien, som omkranser byen, hvorimod de to andre storbyer stikker klart ud.

Det belgiske lys skyldes, at landet har et meget tæt vejsystem, og at rigtig mange af vejene har gadelygter med kort afstand imellem. Desuden bliver en stor del af lyset på selv de små veje holdt tændt hele natten.

Ifølge The New York Times bruger landet omkring 2,2 millioner lyspærer til at lyse vejene op.

På sin blog har Thomas Pesquet skrevet om kulturelle interesser og prøvet at fjerne nogle af de fordomme, som bygger på, at naturvidenskabelige personer ikke interesserer sig for kulturelle aktiviteter.

Han fortæller om de forskellige ting, han foretager sig på rumstationen, når han holder fri. Og selv om det ikke bliver til meget fritid, har han medbragt hundredvis af film, bøger og musik, som ligger gemt på en ekstern harddisk.

På grund af de mange arbejdstimer, er der kun tid til at læse, se film og lytte til musik, når han træner. I alt er det blevet til fire eller fem filmaftener med kollegerne, som også befinder sig på rumstationen, skriver han.

Bl.a. afslører han, at holdet nogle gange får lov at se film, før de kommer i biografen, hvis de har med rummet at gøre. En gestus, der fungerer som tak til NASA, fordi organisationen ofte hjælper instruktørerne med de tekniske spørgsmål.

Han slutter af med at kommentere på forskellige rumfilm som "Interstellar" og "Gravity", som begge handler om astronauter og rummets mysterier. Med en munter tone forklarer han, hvorfor nogle detaljer i filmene ikke er realistiske:

»Jeg kan huske, at astronauten i Christopher Nolans "Interstellar", som bliver spillet af Matthew McConaughey, bruger seks måneder på at forberede sig til missionen. Tro mig, det er ikke sådan det sker. Det tager flere år at lære det basale bare,« skriver han og forsikrer, at han ikke vil give sig i kast med at kritisere barndomsklassikeren "Star Wars".

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her