International

Tårnhøj inflation i Venezuela udhuler folks købekraft

- Øjeblikket er kommet. Folk er dødtrætte af det her, siger demonstrant om præsidenten og en økonomi i ruiner.

Forbrugerpriserne i Venezuela steg sidste år med 274 procent, oplyste det kriseramte lands centralbank torsdag.

Flere økonomer mener dog, at det faktiske tal er endnu mere alarmerende.

Torino Bank med hovedsæde i New York i USA sætter med prisen på fødevarer som målestok inflationen i 2016 til 453 procent.

Men uanset hvem der har ret, så er det et faktum, at priserne stiger så meget, at almindelige fødevarer og medicin efterhånden er uden for de fleste borgeres rækkevidde.

Venezuelas pengesedler er næsten ikke mere værd end det papir, de er trykt på, og det har udhulet folks købekraft.

Siden Nicolas Maduro afløste Hugo Chávez som præsident i 2013 er værdien af landets valuta, bolivar, faldet med 99,5 procent i forhold til den amerikanske dollar.

Det økonomiske kollaps fik onsdag hundredtusindvis af mennesker til at gå på gaden for at udtrykke deres utilfredshed med Maduro og hans regering.

Torsdag fortsatte demonstrationerne. Ikke med de samme store folkemængder som onsdag, men oppositionens ledere har indkaldt til demonstrationer igen fredag over hele Venezuela.

Desuden opfordres folk til at deltage i en "stillemarch" lørdag i Caracas for at mindes de otte personer, der er dræbt under urolighederne denne måned. Mandag vil Maduros politiske modstandere forsøge at mobilisere tilhængere til at blokere alle landets hovedveje.

Myndighederne har formået at blokere mange demonstrationer de seneste uger, og det har udløst voldelige sammenstød mellem kampklædte sikkerhedsstyrker og stenkastende unge.

Oppositionen håber at kunne presse Maduro til at udskrive valg.

- I dag viste Venezuelas befolkning, at den har forpligtet sig til dette mål, siger Freddy Guevara, parlamentsmedlem for oppositionen.

Regeringen afviser dette og betegner demonstrationerne som et voldeligt og lovløst forsøg på at vælte præsident Maduros venstreorienterede regering med hjælp fra ideologiske modstandere i Washington.

- Øjeblikket er kommet. Folk er dødtrætte af det her. Vi har nået bunden, og jeg tror, at hvis vi går på gaden hver eneste dag, så vil vi fjerne denne regering, siger Raquel Belfort, en af demonstranterne i Caracas torsdag.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her