International

Canadas iskolde gæst tiltrækker mange turister

Årsagen skal ikke findes i klimaforandringer, mener ekspert.

Et gigantisk isbjerg er drevet ned forbi Canada og tiltrækker nu massevis af valfartende turister, som vil have et glimt af isbjerget, som ligger helt tæt på kysten. Foto: Paul Daly/AP

Et gigantisk isbjerg tårner sig op ud for Canadas kyst. Det er drevet dertil, muligvis med en usædvanlig stærk vind, og tiltrækker nu hundredvis af turister, som vil se det store isfænomen med egne øjne.

Et opslag delt af The Guardian (@guardian) den

Isbjerget, som rager op over den lille by Ferryland, er estimeret til at være 46 meter i højden, hvilket er højere end det sagnomspundne isbjerg, som skibet Titanic stødte på i 1912. Isbjerget dengang skulle nemlig have været mellem 15 og 30 meter højt estimeret ud fra beskrivelser fra personer, som overlevede.

»Det er den største, jeg nogensinde har set heromkring,« siger Adrian Kavanagh, som er borgmester i byen, til det canadiske medie The Guardian.

Den hvide mastodont ligger på lavt vand, og borgmesteren mener, at den er gået på grund i området, som kaldes "Iceberg Alley", fordi der hvert år driver mange store isbjerge forbi, som kommer fra arktis.

Fænomenet har givet anledning til en industri i området, som baserer sig på isbjergsturister. Og den nyeste attraktion har fået så stor opmærksomhed, at turister har siddet fanget i trafikken flere steder.

Isbjerget er blevet blitzet og delt af de mange besøgende og florerer mange steder på de sociale medier. En har delt et foto, som viser størrelsesforholdet mellem isbjerget og en helikopter, som flyver over den.

»Det er et kæmpe isbjerg, og det ligger så tæt på, at folk kan få et godt foto af det,« siger Adrian Kavanagh til The Guardian.

De iskolde gæster plejer dog først at kigge forbi Ferryland senere på året omkring slutningen af maj eller juni. Så det store isbjerg er sæsonens første.

De mange isklumper bliver skabt i en proces, hvor store stykker is knækker af større gletsjere og derefter driver sydpå. Og i år har antallet af isbjerge, der er drevet ind i det nordatlantiske stræde, toppet med 616, hvor der kom 687 isbjerge fordelt på hele 2016.

Forøgelsen behøver ikke have noget med klimaforandringer at gøre, mener Marit-Solveig Seidenkranz, som er ekspert i klimaudvikling ved Aarhus Universitet. Hun mener, at der kan være flere forklaringer.

»Det er sandsynligt, at de mange isbjerge, som glider sydpå, skyldes trykforskelle, som kan give kraftige vinde og dermed stærkere havstrømme. De bringer isen hurtigere af sted, så den derfor når længere, før den smelter,« fortæller Marit-Solveig Seidenkranz.

Foto: Google Maps.

Det er en naturlig tendens, som kan skifte fra år til år og ikke har noget med klimaforandringer at gøre. Hun tilføjer dog, at en øget afsmeltning af gletsjere fra Grønlands vestkyst også kan gøre, at flere isbjerge driver forbi Canadas kyst.

Og hvis det er tilfældet, at de grønlandske gletsjere smelter mere end før, så skyldes det de globale klimaforandringer, understreger hun.

Nasa har opdaget kæmpe ny revne i grønlandsk gletsjer

De mange isbjerge, som driver rundt i havet kan have store konsekvenser for skibstrafikken, forklarer Marit-Solveig Seidenkranz.

»Hvis isbjergene når ned i områder, hvor der er en tættere befolkning, så skal man holde mere øje med dem,« siger hun og understreger, at især Canadas østkyst er et udsat område.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her