Egypten-forsker: Det svarer til at bombe en dansk kirke juleaften
To bombeangreb har søndag dræbt mindst 36 mennesker i Egypten.
Mindst 36 mennesker er søndag blevet dræbt i eksplosioner ved to forskellige kirker i Egypten.
Omkring 25 mennesker blev dræbt og 60 blev såret ved en eksplosion i en kirke i den egyptiske by Tanta. Senere sprang der også en bombe i St. Marks Koptiske kirke, som dræbte omkring 11 mennesker.
Eksplosionerne ramte begge koptiske kirker, som benyttes af det koptisk kristne mindretal i Egypten. Begge kirke var fyldte i anledningen af palmesøndag.
Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebene, men uanset hvad, så er det et direkte forsøg på svække det egyptiske styre, forklarer Jakob Erle, der har boet og arbejdet i flere år i Egypten som direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut.
»Styret har bebudet, at kristne kan leve i sikkerhed, og at de vil blive beskyttet, og ved at bombe to fyldte kirker i en højtid ligner det en politisk aktion, og det svarer til at bombe en dansk folkekirke juleaften. Det er et forsøg på at fjerne styrets berettigelse,« siger Jakob Erle.
Islamistiske grupper, deriblandt Islamisk Stat og Det Muslimske Broderskab, har tidligere stået bag bombeangreb på de kristne koptere i Egypten.
I december tog Islamisk Stat skylden for et bombeangreb ved en koptisk kirke i Kairo, hvor 25 mennesker blev dræbt.
Hvorfor er koptiske kristne målet?
»De kristne er ikke så meget målet. Det handler mere om at ramme og svække det styre, som overtog efter militærkuppet i 2012, hvor Mohamed Mursi blev fjernet fra præsidentembeddet. Det kristne mindretal er bare et redskab i forsøget på at ramme det styre,« vurderer Jakob Erle.
I 2011 blev Hosni Mubarak afsat ved et militærtkup. Mohamed Mursi og Det Muslimske Broderskab overtog, efter de vandt valget i 2012. Men i 2013 måtte Mursis styre lide samme skæbne, som Mubarak, da Det Muslimske Broderskab og Mursi blev fjernet fra magten ved et nyt militærtkup i 2013.
Herefter overtog Adly Mansour præsidentposten, indtil Adel Fattah al-Sisi blev valgt til ny præsident i 2014, og han har styret Egypten lige siden.
Ifølge Jakob Erle skal de mulige gerningsmænd findes blandt al-Sisis modstandere.
»Det kan være Islamisk Stat eller andre grupperinger, som igennem de tidligere revolutioner, hvor mange har mistet venner og familiemedlemmer, har følt sig trådt på af det nye styre, og som er gået hen og blevet radikaliserede,« siger Jakob Erle.
Opdatering: Ifølge AFP har Islamisk Stat taget skylden for begge angreb.