International

Nikolaj Coster Waldau fløjtede GG World Cup i gang i Kenya

Der var fest og farver, da fodboldturneringen, som sætter fokus på FNs verdensmål, i dag blev afholdt i Kenya.

Mændene er reduceret til tilskuere til turneringen.
FN

De slidte bildæk ligger hele vejen rundt om banen, hvor støvet hurtigt piskes op af de kæmpende, kvindelige fodboldspillere. Indenfor de sorte ringe er kampen intens, men på lægterne er den – om muligt – mere end det. Lyserøde parykker, grønne vuvuzelaer og et dansende trommeensemble sætter en kulisse, som du ikke finder i Danmark.

Global Goals World Cup blev i dag afholdt i Kenyas hovedstad Nairobi. Fodboldturneringen sætter fokus på FNs 17 verdensmål, og den støttes økonomisk af den danske stat. Derfor var udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) forbi for at byde spillerne velkomne, inden den verdenskendte skuespiller Nikolaj Coster Waldau stjal opmærksomheden.

»Det her er en global ting, og vi bliver alle sammen nød til at stå samme om at løse de udfordringer, vi står overfor. Og så syntes jeg bare, at det her er en fantastisk måde at skabe bevågenhed omkring noget, som for mange kan virke meget diffus,« siger Nikolaj Coster Waldau, da Jyllands-Posten fangede han inden første kamp.

Og opmærksomhed omkring turneringen får han i den grad skabt. Nikolaj Coster Waldau er udpeget som dommer, men inden første kamp kan fløjtes op, må speakeren ihærdigt henvise de mange fotografer og kameramænd til at tage plads uden for banen – interessen for skuespilleren er massiv fra både den kenyanske presse og de internationale bureauer.

»Jeg spiller for at skabe lighed mellem kønnene,« siger den kvindelige målmand, der er iført en lyseblå trøje med nummer 13 på ryggen.

Hun hedder Mercy Dalhiambo og er en del af holdet ’Connecting Souls’ fra slummen i Nairobi. Som de andre hold, har de valgt ét af FNs 17 verdensmål, som de kæmper for under turneringen. Turneringen afgøres ikke på sædvanlig vis, da der både uddeles point for at vinde kampen, sætte fokus på verdensmålene og skabe stemning på tribunerne. Det betyder, at der flere steder stikker budskaber op:

»10. reducer ulighed,« står der på et lyserødt skilt i midten af en dansende halvcirkel. Et andet hold stimler sammen og hylder en række særligt fremavlede afgrøder, der bedre kan modstå tørke, før de går på banen og kæmper imod sult.

»Det handler om at ingen kan gøre det alene. Vi er nød til at samarbejde på tværs af grænser, på tværs af sektorer, og pointen her er netop, at kvinderne i fællesskab har påtaget sig at kæmpe for, at et af verdensmålene i kommer tættere på opfyldelse,« siger udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Hun er særligt glad for, at det kun er kvinder, der må deltage. Det sætter nemlig fokus på ligheden mellem kønnene, der er et af regeringens særlige fokuspunkter i udviklingsarbejdet.

»Jeg er personligt af den opfattelse, at vi ikke når målene, hvis ikke vi får gjort noget ved kvinders rettigheder i udviklingslande. Det gør vi ikke, fordi analyser viser, at vi kan hæve det globale BNP med 25 pct., hvis kvinder har de samme rettigheder som mænd,« lyder det fra Ulla Tørnæs.

Under Global Goals World Cup er mændene reduceret til heppekor og backing bands, mens de 24 hold alle kæmper om en plads i den globale finale i New York senere på året. Inden de kommer så langt, skal der holdes flere turneringer rundt omkring i verden.

En af kvinderne bag dagens turnering, Majken Gilmartin, fortæller, at idéen er at lave et nyt verdensmesterskab for kvindelige amatører, der alle spiller for et af verdensmålene. I sidste ende er det dog også vigtigt, at fodboldkampene bidrager til en forandring i verden.

»Det langsigtede mål? Ja, det er at vi i 2030 kommer i hus med verdensmålene,« lyder det fra Majken Gilmartin, der er medejer af Eir Soccer.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her