*

International

Fakta: Trumps angreb på kvinders rettigheder

Amerikansk udviklingsbistand må ikke længere støtte adgang til abort eller rådgivning om familieplanlægning.

Sammen med ministerkolleger fra Holland, Sverige og Belgien står Danmarks minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, torsdag i Bruxelles bag den internationale konference "She Decides".

Konferencen skal afværge konsekvenserne af, at USA's præsident, Donald Trump, har forbudt, at amerikansk udviklingsbistand bliver brugt til på nogen måde at støtte adgang til abort og prævention.

Her kan du læse mere om præsidentens beslutning.

  • En af Donald Trumps første handlinger som præsident var at genindføre den såkaldte Global Gag Rule - eller mundkurvspolitikken.
  • Den betyder et forbud mod, at amerikansk udviklingsbistand i hele verden bliver brugt til at støtte adgang til abort eller rådgivning om familieplanlægning.
  • Forbuddet ventes at ramme millioner af piger og kvinder i verdens fattigste lande.
  • Global Gag Rule indebærer, at ingen ikke-amerikanske organisationer, som modtager amerikanske midler, må udøve, informere eller henvise kvinder til at få en abort.
  • De må heller ikke advokere for retten til abort - heller ikke for egne penge, eller penge de får fra en anden donor.
  • Det har store konsekvenser, da USA er verdens største donor af udviklingsbistand og står for cirka en fjerdedel af verdens samlede bistand.
  • USA har hidtil givet over 600 millioner dollar til prævention og familieplanlægning årligt.
  • Global Gag Rule blev indført af præsident Ronald Reagan og er siden på skift afskaffet af demokratiske præsidenter og genindført af republikanske.

Men Trumps forbud er af et hidtil uset omfang og vil angiveligt også ramme forebyggelsen af blandt andet hiv.

Kilde: Udenrigsministeriet, Sex og Samfund.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her