Annonce
International

I disse lande er over 20 pct. af de indfødte smuttet

To europæiske lande topper listen over lande, hvor den største andel af befolkningen er flygtet eller emigreret.

Shishtavec i Albanien, hvorfra 28 pct. af befolkningen er rejst pga. dystre fremtidsudsigter. Foto: Joachim Ladefoged

De flygter eller emigrerer i håbet om at finde noget bedre i et andet land, men uanset bevæggrunden forlader millioner af mennesker hvert år deres fædreland.

Og i ni lande er bevægelsen væk fra fødestedet så voldsom, at over 20 pct. af de indfødte levede i et andet land i 2015.

Det viser en analyse fra Pew Research Center baseret på tal fra FN. I analysen er Puerto Rico, de palæstinensiske områder og lande med færre end én mio. indbyggere ikke talt med.

Så mange er rejst fra hjemlandet

Bosnien-Hercegovina: 30 pct.

Albanien: 28 pct.

Jamaica: 28 pct.

Armenien: 25 pct.

Kasakhstan: 22 pct.

Syrien: 22 pct.

Trinidad og Tobago: 22 pct.

Makedonien: 21 pct.

Portugal: 20 pct.

Tyskland modtog under 900.000 migranter i 2015

Og to europæiske lande placerer sig i toppen af den liste. Således havde 30 pct. af befolkningen i 2015 forladt Bosnien-Hercegovina for at søge lykken andre steder, mens andelen hed 28 pct. for Albanien.

Det skal dog tilføjes, at mange af dem, som er rejst fra Bosnien-Hercegovina for en stor dels vedkommende gjorde det allerede i 1990'erne, da regionen var hærget af krig.  

I Albanien er der dog tale om tendens, som også gør sig gældende i dag. I 2015 var Albanien således nummer tre på listen over lande, hvorfra Tyskland modtog asylansøgere, og det fik myndighederne til at udpege landet som såkaldt sikkert oprindelseland, hvorfor asylansøgere herfra ikke har krav på asyl.

Det er særligt de unge albanere, som flygter fra en tårnhøj arbejdsløshed og dystre fremtidsudsigter.

Mens de indfødte fra landene på listen er emigreret snarere end flygtet, er der ét land, som figurerer på oversigten pga. en langvarig og blodig krig. 22 pct. af den syriske befolkning var således flygtet fra landet i 2015. Det svarede til lige over fem mio. mennesker.

I bunden af listen med 20 pct.  finder man et EU-land, nemlig Portugal, som ofte kaldes Vesteuropas fattigste.

I visse tilfælde rejser migranter hovedsageligt til ét bestemt land. Det gælder f.eks. 63 pct. af de, som er rejst fra Kasakhstan. De har alle taget bopæl i Rusland, mens 83 pct. af jamaicanerne har bosat sig i USA.

Men selv rige lande som Storbritannien og Tyskland oplever, at den indfødte befolkning forlader landene. Således lever 8 pct. af dem, som er født i Storbritannien, i udlandet, mens det samme gælder for 6 pct. af tyskerne.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her