Annonce
International

Australsk undersøgelse: Backpackere udsættes for sexchikane og underbetaling

Mere end en tredjedel af de adspurgte turister med arbejdsvisum arbejder til en løn under mindstelønen i Australien, konkluderer australsk undersøgelse.

Australien giver hvert år arbejdstilladelse til omkring 250.000 turister. Foto: Redaktionen

Backpackere i Australien oplever lave lønninger og et dårligt arbejdsmiljø, når de tager til Australien for at arbejde. Det viser en undersøgelse fra den australske arbejdsorganisation Fair Work Ombudsman.

Ud af de over 4000 adspurgte turister med et arbejdsvisum havde 35 procent oplevet at blive betalt mindre end mindstelønnen. 66 procent følte sig udnyttet af deres arbejdsgiver, mens 59 procent var enige i, at mange turister undlod at klage over dårlige arbejdsforhold for at sikre sig, at arbejdsgiveren ville sørge for den nødvendige dokumentation, så arbejdsvisummet kunne forlænges.

I rapporten fremgår det, at der er tilfælde, hvor turister ikke modtager andet end husly og mad som løn for deres arbejde. 14 procent af de adspurgte var nødt til at betale for at få et arbejde. Samtidig er der turister, der oplever sexchikane på arbejdspladsen, og at pas tilbageholdes af en arbejdsgiver uden årsag. Kun 21 procent af de adspurgte havde en kontrakt i forbindelse med deres arbejde.

Australien giver hvert år arbejdstilladelse til op i mod 250.000 turister fra hele verden. Rapporten fremhæver særligt asiatiske turister, som den gruppe, der har flest negative oplevelser, da de ofte ikke kender til deres ansættelseskrav og ikke mestrer sproget.

Rapporten fastslår, at »turister med arbejdsvisum er en meget vigtig arbejdsstyrke for de australske lokalområder, og setuppet omkring arbejdsgiverne skal forbedres, så den vigtige arbejdsressource ikke udnyttes.«

Hos det danske rejseselskab Jysk Rejsebureau, som planlægger rejser for rejselystne danskere, hjælper man årligt omkring 200 danskere med et australsk arbejdsvisum.

Direktøren for Jysk Rejsebureau, Niels Amstrup, oplyser til Jyllands-Posten, at de ikke får nogle tilbagemeldinger fra de danskere, de sender afsted.

»Vi får ingen tilbagemeldinger. Vi sørger for blot, at der er styr på deres visum, og derefter skal de selv finde et job i Australien. Det hjælper vi dem ikke med,« siger han.

»Men det betyder jo ikke, at dem, vi sender afsted, ikke oplever noget kritisabelt,« siger Niels Amstrup, der ikke er overrasket over rapportens konklusioner.

»Der vil altid være nogle kyniske arbejdsgivere, som ved, at det er forbigående arbejdskraft, og som derfor prøver at udnytte de ikke så kritiske turister. Det er ikke så svært at forestille sig,« siger han. 

Men efter at have hørt om rapporten vil Niels Amstrup i fremtiden gøre mere for at forberede de danskere, der vil til Australien for at arbejde.

»Vi har besluttet os for at undersøge, om vi kan rådgive de unge mennesker bedre ved at give dem nogle henvisninger til, hvor de kan læse om mindstelønninger og regulativer, som de skal være opmærksomme på, når de påtager sig arbejde i Australien for eksempel,« siger Niels Amstrup, der forklarer, at det ofte er sæsonjobs som frugtplukkere, gårdarbejdere eller stillinger i servicefag, der besættes af turister.

Niels Amstrup fortæller, at Jysk Rejsebureau har oplevet en stigning i interessen for at arbejde i Australien. Og han tror, at de rejsende på visse områder går mere op i oplevelsen end i arbejdsforholdene.

»Motivationen for at tage et arbejde er at møde andre rejsende og få et større indblik i australsk kultur. Typisk arbejder mange turister fra hele verden det samme sted, og så får de rejsende et fælleskab ud af det,« siger han.

»Det er også en måde at forlænge rejsen på. De vil selvfølgelig gerne tjene en skilling, men om de lige får to dollars mindre end mindstelønnen, det går de ikke op i. Hvis det var et permanent job, som de skulle leve af, så var de kritiske på en helt anden måde,« siger Niels Amstrup.

38 procent af undersøgelsens deltagere havde haft en positiv oplevelse med at arbejde i Australien.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce
International

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her