Indvandrerkritikere på vej til at slå Merkel på hendes hjemmebane

Tyskland har altid været et særtilfælde i europæisk politik. Det er ved at være slut.

Artiklens øverste billede
De gamle partier straffes for deres opbakning til Angela Merkels flygtningepolitik, som siden 2015 har betydet, at Tyskland har taget imod over en mio. flygtninge og migranter. Foto: Michael Sohn/AP

SCHWERIN — De har altid været stolte af Tysklands kansler, Angela Merkel, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Det er her, kanslerens egen valgkreds ligger. Og vi er i det tidligere Østtyskland, hvor Merkel stammer fra.

Men søndag er der valg, og nu ånder det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) for alvor Merkels konservative parti, CDU, i nakken.

Tyskland har altid været et særtilfælde, fordi det ikke havde et stærkt højrepopulistisk parti. Det er slut nu.

Veith Selk, tysk politolog.

De seneste meningsmålinger peger på, at CDU og AfD enten begge vil få lige mange stemmer, eller at AfD overhaler CDU og med ca. 23 pct. af stemmerne overtager pladsen som det næststørste parti i delstaten.

Vinderen ser ud til at blive socialdemokraterne trods en forventet stor tilbagegang, men alle de gamle partier afgiver stemmer til AfD. De straffes for deres opbakning til kanslerens flygtningepolitik, som siden 2015 har betydet, at Tyskland har taget imod over en mio. flygtninge og migranter. Det har åbnet døren for AfD, som siden har positioneret sig som det eneste alternativ for de vælgere, som er uenige i regeringens flygtningepolitik.

Ved de seneste otte delstatsvalg har vælgerne stemt partiet ind i parlamenterne. Og med mindre tingene ændrer sig drastisk, vil partiet slå endeligt igennem på nationalt niveau ved forbundsdagsvalget i 2017. Ifølge meningsmålingerne får partiet op mod 12 pct.

Dermed kan man ikke længere tale om den såkaldte tyske undtagelse, vurderer den tyske politolog Veith Selk.

»Tyskland har altid været et særtilfælde, fordi det ikke havde et stærkt højrepopulistisk parti. Det er slut nu,« forklarer han.

Udviklingen har allerede påvirket den politiske debat i Tyskland.

»De andre politiske partier har allerede bevæget sig ind på temaer som sikkerhed og religionsfrihed,« siger Selk.

Hans kollega, politologen Werner J. Patzelt forklarer, at de andre partier i begyndelsen troede, at partiet blot var endnu et højreradikalt parti som f.eks. det nynazistiske parti NPD:

»Det her er resultatet af en politik, som simpelthen har undervurderet AfD.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen