Rejseselskaber aflyser rejser til Tyrkiet efter kupforsøget

Selskaberne sender kun tomme fly til Tyrkiet i denne weekend for at hente gæster, men Bravo Tours tilbyder ombookning til Rhodos.

Artiklens øverste billede
Hovedparten af de mange tusinde danske charterturister opholder sig på destinationer omkring Alanya. Foto: Fritidsresor/Star Tour/Finnmatkat

Flere tusinde danskere kan skyde en hvid pind efter deres ferierejse til Tyrkiet i denne weekend.

De danske rejseselskaber følger nemlig vejledningen fra Udenrigsministeriet, der fraråder unødvendige rejser til Tyrkiet. I stedet sender de stribevis af tomme fly til tyrkiske destinationer på Middelhavskysten for planmæssigt at bringe folk hjem efter kupforsøget fredag aften og natten til lørdag.

Udenrigsministeriets rejsevejledning er vores overdommer, og den følger vi.

Torben Andersen, kommunikationschef i Spies Rejser.

I alt vurderer rejsebranchen, at der opholder sig omkring 10.000 danske charterturister i Tyrkiet lige nu. Star Tour og Spies Rejser alene tegner sig for knap halvdelen. Star Tour har aflyst fem fly lørdag og tre søndag, som skulle have bragt 1.500 solhungrende danskere til rejsemål som blandt andet Alanya og Marmaris, og nu er der kun passagerer i flyene den ene vej: nemlig tilbage til Danmark.

Pengene tilbage

»Vi tilbyder pengene tilbage eller ombookning til en anden rejse. Men problemet er blot, at der stort set ikke er noget at vælge imellem, fordi det er højsæson lige nu. Derfor må langt de fleste nøjes med at få pengene tilbage,« siger Star Tours pressechef, Nicolai Johnsen.

Rejsebureauet har endnu ikke taget stilling til 15 afgange i den kommende uge, fordi man først vil afvente, hvordan situationen udvikler sig, og om Udenrigsministeriet eventuelt ændrer på sine anbefalinger.

»Vi tror, at det hurtigt kan ændre sig,« siger Nicolai Johnsen, der ligesom andre rejseselskaber melder om ro på feriestederne. Måske på nær Marmaris hvor Tyrkiets leder, Recip Erdogan, opholdt sig, og hvor der blev dræbt to personer efter skyderier nær hans hotel.

»Der bliver naturligvis snakket på gaderne, men urolighederne i forbindelse med kuppet har først og fremmest været i Ankara og Istanbul, hvor vi ikke har gæster boende,« siger han.

Fraråder rejser

Selv om det stort set kun er de nordiske lande, der fraråder unødvendige rejser til Tyrkiet, er der fuld forståelse for Udenrigsministeriets melding.

»Udenrigsministeriets rejsevejledning er vores overdommer, og den følger vi. Også selv om nogle af vores søsterselskaber i Tyskland og andre lande fortsætter med at bringe folk derned,« siger kommunikationschef Torben Andersen fra Spies Rejser og tilføjer:

»Men jeg er ikke utilfreds eller undrende – vi har tværtimod stor tillid til Udenrigsministeriets rejsevejledning.«

Rejseselskabet aflyser en afgang lørdag med ellers planlagt 367 rejsende til Tyrkiet og nøjes med at sende flyet ned og hente et lignende antal turister, der skal hjem. Spies Rejser har ifølge Torben Andersen godt 2900 gæster i Tyrkiet og har 21 afgange i næste uge, som man endnu ikke har taget stilling til.

Alternativet Rhodos

Bravo Tours aflyser fire fly til Tyrkiet i denne weekend, som også nøjes med at hente gæster hjem fra først og fremmest ferieområder omkring Marmaris og Alanya. Til gengæld har man i modsætning til flere andre bureauer et alternativ til i hvert fald tre fjerdedele af dem, der skulle have været af sted. Stedet er græske Rhodos.

»De to første fly til Rhodos er allerede booket, og vi er godt i gang med det tredje,« fortæller rejseambassadør Stig Elling fra Bravo Tours.

Ifølge Stig Elling har Bravo Tours omkring 600 gæster i Tyrkiet lige nu, men skulle sende yderligere 1.000 gæster af sted i løbet af næste uge. Her afventer man i første omgang udviklingen ligesom de andre rejseselskaber, inden man beslutter sig.

»Vi håber på, at situationen bliver så meget mere stabil, at vi igen kan sende folk derned,« siger Stig Elling.

På grund af flere terroraktioner og kombineret med flot dansk sommervejr i maj og juni har det ellers været rigtig svært at afsætte charterrejser til Tyrkiet denne forsommer, hvor priserne har været helt i bund. Men i de seneste uger har der ifølge Stig Elling været run på, og Tyrkiet-rejserne er igen blevet afsat.

»Nu er priserne tilbage på normalt niveau,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.