Medfølelse med Frankrig fra hele verden

Fra Mongoliet til Danmark udtrykkes forfærdelse over terorrangrebet i Nice.

Artiklens øverste billede
Det franske nationalflag vajede fredag på halv ved siden af EU’s flag ved den franske ambassade i Berlin efter angrebet i Nice torsdag aften. Foto: Markus Schreiber/AP

BERLIN — Verden er skruet sammen, så sen aften i Frankrig er tidlig morgen i Mongoliet. Derfor var europæiske og asiatiske ledere, der var samlet til topmøde i den mongolske hovedstad Ulan Bator, nogle af de første til at udtrykke medfølelse og forfærdelse efter terroren i Nice, som kostede mere end 80 mennesker livet.

Angrebet fandt sted kort efter kl. 22.30 lokal tid. Få timer senere indledtes den såkaldte Asem-konference i Ulan Bator med et minuts stilhed.

Vi er alle blevet ramt. Attentatet er ikke blot et angreb på Frankrig.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister

I København udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen sin afsky over blodbadet og mindede om det seneste store angreb i Frankrig i november.

»I nat har had og kynisme atter ramt Europa. Mens sårene fra angrebet i november var ved at hele, er Frankrig igen blevet ramt. Vi er alle blevet ramt. Attentatet er ikke blot et angreb på Frankrig. Det er et klart angreb på de værdier, der danner grundlag for vores samfund. (...) Det fylder mig med vrede, væmmelse og sorg, men også med en vilje til stålsat at bekæmpe mørket. For hvert forsøg på at splitte os bliver vi kun bundet tættere sammen,« sagde statsministeren.

»Massemorderisk«

Tysklands forbundskansler Angela Merkel talte om »et massemorderisk anslag.«

Ord kan dårligt udtrykke, hvad der også i disse smertefulde timer forbinder os med vore franske venner.

Angel Merkel, forbundskansler, Tyskland

»Ord kan dårligt udtrykke, hvad der også i disse smertefulde timer forbinder os med vore franske venner,« sagde Merkel i Ulan Bator, hvor hun også udtrykte sin sympati direkte over for den franske udenrigsminister Jean-Marc Ayrault.

EU-præsident Donald Tusk udbredte et fotografi fra mindestunden i Mongoliet på de sociale medier og talte om, at det var »et tragisk paradoks,« at ofrene for angrebet i Nice netop havde fejret »frihed, lighed og broderskab« - det franske motto - på nationaldagen.

Modstandskraften

I Washington var det sidst på eftermiddagen, da angrebet skete, og præsident Barack Obama fordømte hurtigt terroren »i de stærkeste vendinger.« Frankrig, sagde han, er Amerikas »ældste allierede.«

Vi vil aldrig tillade terrorister at undergrave de lighedsorienterede og demokratiske værdier, som vor levevis er bygget på.

Hillary Clinton, præsidentkandidat, USA

USA er, erklærede Obama, blevet mindet om »den ekstraordinære modstandskraft og de demokratiske værdier, som har gjort Frankrig til et forbillede for hele verden; og vi ved, at Den Franske Republiks karakter vil bestå længe efter dette ødelæggende og tragiske tab af liv«.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump udsatte offentliggørelsen af sit bud på en vicepræsident »i lyset af det frygtelige angreb.« Også hans demokratiske modstander Hillary Clinton udtrykte sorg med »vor nærmeste allierede i Europa.«

»Vi vil,« sagde hun, »aldrig tillade terrorister at undergrave de lighedsorienterede og demokratiske værdier, som vor levevis er bygget på.«

Flag på halv

I London vajede den franske trikolore- og det britiske Union Jack-flag på halv over premierministerens rækkehus i Downing Street. Den nye regeringschef Theresa May sagde, at hun var »chokeret og bedrøvet over det rædselsvækkende angreb.«

Storbritannien »står skulder ved skulder med Frankrig i dag, som vi har gjort så ofte«, sagde hun.

Foreningen Muslimer for Fred i København udtrykte sin »dybeste medfølelse« med ofre og pårørende i Nice. »Muslimer for Fred fordømmer og har altid fordømt alle terrorhandlinger, uanset mod hvem de begås, hvem der begår dem og hvilke motiver, der måtte ligge bag,« hed det.

»Vi opfordrer til, at alle fredselskende mennesker står sammen om at bekæmpe denne terrorisme,« sagde talsmanden Imad Malik.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.