Efter brexit: EU-kernelande signalerer behov for en mere fleksibel union

Artiklens øverste billede
Udenrigsministrene fra EU’s seks grundlæggerlande; Tysklands Frank-Walter Steinmeier, Belgiens Didier Reynders, Italiens Paolo Gentiloni, Hollands Bert Koenders, Luxemborgs Jean Asselborn og Frankrigs Jean-Marc Ayrault. Under mødet tog de sig en fælles tænkepause i naturen omkring Villa Borsig i Berlin. Foto: Markus Schreiber

BRUXELLES — EU’s seks grundlæggerlande har signaleret, at de er parate til at støtte en mere fleksibel udvikling af EU som et svar på den voksende skepsis.

På et hastemøde i Berlin blot et døgn efter briternes chok-farvel siger udenrigsministre fra Tyskland, Frankrig og Italien samt de tre Beneluxlande i en fælles erklæring, at der nu er nødt til at være en erkendelse af, at der i de enkelte medlemslande er meget forskellige ambitionsniveauer for europæisk integration.

»Uden at vi skal rulle det tilbage, som vi har opnået, er vi nødt til at finde en bedre måde at håndtere de forskellige ambitionsniveauer for at sikre, at Europa bedre kan leve op til europæiske borgeres forventninger,« lyder det blandt andet – uden at det bliver præciseret nærmere.

De seks ministre bekræfter også deres fælles engagement og opbakning til et EU med 27 medlemmer og slår fast, at unionen kun skal beskæftige sig med opgaver, som ikke kan håndteres bedre af de enkelte lande selv.

Mødet er et af en lang række krisemøder på tværs af kontinentet, hvor diplomater og regeringer bag lukkede døre siden fredag har forsøgt at finde fælles svar på den britiske exit; et mareridts-scenarie, som ingen havde troet på kunne ske.

I Berlin fortsætter diskussion mandag, når Frankrigs præsident og Italiens premierminister kommer flyvende for at mødes med den tyske kansler og EU’s præsident forud for et topmøde i Bruxelles tirsdag og onsdag.

Udenrigsministrenes melding kom, samtidig med at Storbritanniens beslutning kostede sit første offer i EU-Kommissionen, da den britiske finanskommissær, Jonathan Hill, meddelte, at han træder tilbage.

Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, havde forsøgt at tale ham fra det. Beslutningen efterlader foreløbigt Storbritannien uden en kommissær og uden sin vigtigste stemme i udformningen af lovgivning for finanssektoren. Men Hill, hvis opgaver nu bliver overtaget af letten Valdis Dombrovskis, var ubøjelig.

»Det skete kan ikke laves om, og vi er nu nødt til at få et nyt forhold til Europa til at virke så godt som muligt,« siger Hill.

Krav om hurtig exit-proces

Det ønsker EU’s seks grundlæggerlande også, men de vil også undgå en lang periode med usikkerhed, og de seks udenrigsministre øgede i går presset på Storbritannien for at iværksætte processen så hurtigt som muligt.

Ifølge artikel 50 – den formelle udmeldelses-paragraf i Lissabon-traktaten – tager det op til to år fra processen sættes i gang. Boris Johnson, den mest markante brexit-stemme, har afvist, at der er noget, der haster, men Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, sagde på et fælles pressemøde med sine fem kollegaer, at Storbritannien har et større ansvar.

»London har ansvar for mere end bare Storbritannien. Vi skal nu have lov til at fokusere på Europas fremtid, og hvad det betyder efter briternes beslutning, så forhandlingerne om en exit-proces skal i gang.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.