Korrespondent: Briterne har åbnet Pandoras æske

4.100 valgsteder fordelt over hele Storbritannien tager torsdag imod 41 mio. stemmelystne briter. Måske vil vi se flere EU-afstemninger i Europa, vurderer korrespondent.

Artiklens øverste billede
Aktivister ved Wembley Stadion i London, hvor BBC tirsdag aften afholdt afslutningsdebat i EU-valgkampen. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

»Hvis jeg var vælger, ville jeg sidde endnu mere forvirret tilbage.«

Ordene kommer fra Henrik Thomsen, Jyllands-Postens korrespondent i London torsdag morgen, efter han overværede den afsluttende tv-debat orkestreret af BBC to aftener forinden. I debatten, som han betegner som »giftig«, stod de to fløje, brexit og remain, over for hinanden for sidste gang efter ni ugers valgkampagne forud for torsdagens afstemning om britisk EU-medlemskab.

Nu er afgørelsens time endelig oprunden. 4.100 valgsteder fordelt over hele landet åbnede kl. 7 i morges britisk tid, og når de lukker kl. 22 kan op mod 46 mio. briter have lagt vejen forbi. Valgresultatet forventes klart fredag morgen.

Ifølge Henrik Thomsen, der har bevæget sig ud i Østlondons gader uden paraply efter nattens regn er holdt op, har debatten været karakteriseret af en hadefuld tone.

»Debatten har haft en hadefuld tone og været fuld af beskyldninger om løgn og vildledning, og den er ikke blevet mindre skarp efter drabet på Jo Cox i sidste uge,« siger korrespondenten, der i går deltog i en mindehøjtid for den afdøde Labour-politiker ved Trafalger Square i hjertet af London.

Ved mindehøjtiden udtalte Jo Cox's enkemand, at det netop var det had, der prægede debatten, der havde kostet politikeren livet.

Meningsmålingerne melder torsdag fortsat dødt løb mellem de to fløje, og i Storbritannien - såvel som i resten af Europa - holder man vejret. I Bruxelles, EU's epicenter, er nerverne ude på tøjet, fortæller korrespondent Heidi Plousgaard.

»Der er meget stor nervøsitet på gangene på institutionerne her i Bruxelles. Alle ved, at det får stor betydning for fremtiden, så de sidder klistret til skærmene på samme måde som i alle andre hovedstader,« fortæller hun fra Bruxelles.

Uanset hvad resultatet bliver, har den britiske afstemning »åbnet Pandoras æske«, mener korrespondenten.

»Mange lande med store EU-kritiske bevægelser og partier har allerede sagt, at det her har givet dem blod på tanden, og at de vil benytte sig af det. Holland er et af de meget EU-skeptiske lande, og der har Geert Wilders Frihedsparti, der står til at blive det største parti i landet, sagt, at de også vil have en afstemning,« siger hun.

I Østrig var det højreorientede FPÖ-parti for nylig tæt på at vinde præsidentposten, og i Polen kalder regeringen sig selv unions-skeptikere og ikke EU-skeptikere, men hvad det præcis indebærer, er et stort spørgsmål, påpeger Heidi Plousgaard.

»Den britiske afstemning har åbnet Pandoras æske. Der er folk, der siger, at de vil "presse på" på grund af det her. At de vil ændre Europa med folkeafstemninger eller klausal-aftaler, og det kan enten ændre Europa inde fra eller det kan få Europa til at falde sammen - eller måske begynde at skrumpe, som vi vil se, hvis briterne forlader EU,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.