EU forlænger Rusland-sanktioner
En forlængelse af sanktionerne mod Rusland ventes vedtaget på næste uges topmøde i Bruxelles.
BRUXELLES — Europas topdiplomater blev tirsdag enige om at forlænge EU’s økonomiske sanktioner mod Rusland indtil slutningen af januar for at opretholde presset mod Moskva i forhold til konflikten i Østukraine.
Det er femte gang, at sanktionerne, der er rettet mod den finansielle sektor samt energi og forsvar, forlænges med seks måneder, efter at de blev indført i juli 2014. Dels som svar på Ruslands våben- og militære støtte til prorussiske ukrainske oprørere. Dels som reaktion på Moskvas manglende samarbejde i efterforskningen af det nedstyrtede, malaysiske passagerfly, MH17, der kostede 298 mennesker livet.
Beslutningen ventes formelt godkendt, når stats- og regeringschefer i næste uge samles til EU-topmøde i Bruxelles. Det betragtes dog som en formalitet. Men allerede nu påpeger EU-diplomater, at det måske bliver mindre nemt næste gang.
Italien har bl.a. stillet som betingelse, at europæiske ledere skal have en større politisk diskussion af sanktionerne. Og selv om sanktionerne er knyttet til den såkaldte Minsk-proces, der på ingen måde er opfyldt – i den seneste tid har OSCE-rapportører tværtom set en stigning i kampene i området, så mener flere lande nu, at det ikke kun er Ruslands skyld. Heller ikke det Ukrainske parlament har gjort alle de ting, som det skal ifølge aftalen.
Formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker sagde i sidste uge, da han deltog i et højtprofileret russisk erhvervsforum, at han ønsker at bygge bro mellem EU og Rusland. Han tilføjede dog også, at en opfyldelse af Minsk-aftalen »er den eneste vej de økonomiske sanktioner kan blive løftet«.