*

International

Ukendte danskere er fundet i IS-dokumenter

Pseudonymerne på to danske mænd er at finde blandt de 1.736 navne, som er blevet identificeret i lækkede dokumenter fra Islamisk Stat.

Navnet er Abu Khamis al-Danimarki. Han er ifølge oplysningerne født i 1991 i Tunesien, men boede i Danmark, indtil han i 2013 valgte at tilslutte sig Islamisk Stat (IS) i Syrien. Abu Khamis al-Danimarki, som er et dæknavn, er ifølge Berlingske og Information at finde blandt de 1.736 navne, som er blevet identificeret i lækkede dokumenter fra IS.

Der er tale om spørgeskemaer, som IS-rekrutter skulle svare på ved ankomsten til Syrien. 23 spørgsmål om alt fra blodtype over forståelse for sharia til krigserfaring. I den unge danske mands tilfælde har han desuden oplyst, at Abu Ayat al-Danamarki hjalp ham til IS.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp siger til Information, at han ikke genkender de to navne, og Politiets Efterretningstjeneste har hidtil afvist at kommentere sagen.

Terrorekspert: Jihadistliste skal håndteres varsomt

Analytikere har sået tvivl om papirernes ægthed, ligesom oplysningerne kan være forældede, da der er tale om registreringer fra november og december 2013.

Dermed stammer informationerne fra tiden, da organisationen hed Den Islamiske Stat i Irak og Levanten og før oprettelsen af et kalifat i 2014.

De tyske myndigheder har dog udtalt, at de dokumenter, som man er i besiddelse af ”med stor sandsynlighed” er ægte, mens de britiske ditto fortsat er ved at undersøge materialet, som Sky News har udleveret.

Paris-terrorister på listen

Fredag rapporterede tyske medier, at tre af gerningsmændene bag angrebet på spillestedet Bataclan i Paris den 13. november 2015, hvor 90 mennesker blev dræbt, står på listen. 130 blev dræbt i Paris den aften.

Ifølge tyske efterforskere optræder der folk fra hele Europa, USA, Rusland, Indonesien, Sydafrika og Trinidad og Tobago på listen, ligesom dokumenterne ifølge efterforskerne indirekte henviser til hovedmanden bag Paris-angrebet, Abdelhamid Abaaoud.

Militante bag Paris-angreb optræder på lækket IS-liste

Sagen kom frem mandag, da de tre tyske medier Süddeutsche Zeitung, NDR og WDR, berettede om ”snesevis” af IS-dokumenter, som medierne havde fået indsigt i. Og onsdag fremviste Sky News et usb-stik med oplysninger om 22.000 IS-krigere, som alle havde svaret på de 23 spørgsmål. Der er der dog adskillige gengangere blandt de 22.000 navne.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her