International

22.000 navne og profiler på Islamisk Stat-krigere er lækket

Titusindvis af spørgeskemaer, som medlemmer af Islamisk Stat angiveligt har udfyldt, er havnet hos Sky News.

Foto:© Stringer / Reuters

Navne, adresser, telefonnumre, kontakter, kamperfaring og blodtyper.

Disse og flere oplysninger om 22.000 krigere fra Islamisk Stat (IS) er den britiske tv-station Sky News kommet i besiddelse af, skriver mediet på sin hjemmeside.

Sky News har fået fingre i det omfattende materiale fra en mand, der tidligere var en del af den militante bevægelses inderkreds.

Han har givet oplysningerne videre på et usb-stik, som indeholder formularer, som krigerne tilsyneladende skal udfylde, før de kan kæmpe for gruppen.

Formularen består af 23 spørgsmål, hvor den IS-militante angiver sit navn, sit kriger-alias, sin blodtype, nationalitet, ægteskabelige status, adresse og "forståelse af sharia".

Yderligere bliver uddannelsesniveau, særlige kompetencer, tidligere kamperfaring og fødselsoplysninger registreret.

Men en af de formentlig mest interessante oplysninger for vestlige myndigheder er, at den pågældende kriger også angiver, hvem der har rekrutteret eller anbefalet vedkommende, og hvilken rute den pågældende har rejst for at komme til krigsområderne.

Ifølge Sky News er der oplysninger om personer fra 51 forskellige lande, herunder Storbritannien, det nordlige Europa, Mellemøsten, Nordafrika, USA og Canada.

Ofte er de tusindvis af militante rejst gennem lande som Tyrkiet, Yemen, Sudan, Tunesien, Libyen, Pakistan og Afghanistan.

En af filerne er ifølge tv-stationen døbt "martyrer" og indeholder en liste over IS-medlemmer, der ønsker at udføre selvmordsangreb og er blevet oplært i hvordan.

Richard Barrett, tidligere antiterrorchef i den britiske efterretningstjeneste MI6, kalder lækket "fantastisk".

- Det er en guldgrube af information, der har enorm betydning og interesse for mange mennesker - særligt sikkerheds- og efterretningstjenester, siger han til Sky News.

Dokumenterne er blevet givet til en Sky News-journalist i Tyrkiet. Manden bag lækket kalder sig Abu Hamed. Ifølge hans forklaring var han en del af Den Frie Syriske Hær, før han sluttede sig til Islamisk Stat.

Han forlod dog IS og stjal usb-stikket, fordi den militante bevægelse "ikke længere har noget med islam at gøre".

I dokumenterne findes personer fra mindst 51 forskellige lande, samt en del telefonnumre hvoraf flere fortsat er aktive.

Blandt de britiske personer på listen, der vækker opsigt, er en tidligere britisk rap-artist med navnet Abdel Bary, der blev medlem af Islamisk Stat tilbage i 2013.

Flere andre kendte britiske jihadister fremgår også af listen.

En af filerne som Sky News har fået er desuden klassificeret som "martyrer". Her er navnene på en brigade af mænd, der ønsker at udføre selvmordsaktioner, listet op.

Ifølge kilden til oplysningerne er der opbrud i Islamisk Stat syriske hovedkvarter i Raqqa.

I stedet påtænker Islamisk Stat at trække deres organisation ud i de centrale ørkenområder i Syrien, lyder det.

Sky News oplyser, at de har informeret de britiske myndigheder om oplysningerne fra kilden.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her