*

International

Zika-virus linkes nu til flere fødselsdefekter

Virusset Zika kan føre til flere fødselsdefekter, end man hidtil har troet. Udviklingen er alarmerende, mener WHO.

WHO frygter, at Zika kan være linket til flere fødselsdefekter, end man hidtil har formodet. Foto: Felipe Dana/AP

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mener nu, at virussen Zika, der spredes gennem myg, kan linkes til flere fødselsdefekter end blot den hidtil kendte neurologiske udviklingsdefekt mikrocephali, der bl.a. medfører, at børn bliver født med for små kranier.

Det fortalte organisationen på et pressemøde i går.

»Mikrocephali er nu kun en ud af mange dokumenterede fødselsanormaliteter i forbindelse med Zika-infektionen under graviditet. Andre alvorlige udfald omfatter fosterdød, moderkageproblemer, nedsat vækst hos fosteret og skade på centralnervesystemet,« sagde generaldirektøren for WHO, dr. Margaret Chan.

WHO fraråder gravide rejser til lande med zikaudbrud

Zika florerer lige nu primært i sydamerikanske lande, herunder Brasilien, som er særligt i omverdenens søgelys i forbindelse med landets afholdelse af OL i 2016.

Mediet The Verge skriver, at Zika for det meste ikke er farligt og kun en ud af fem, der smittes, vil udvikle symptomer, der ligner influenza. Til gengæld findes der ingen vaccine eller behandling.

Zika er også blevet linket til den neurologiske lidelse Guillain-Barré, der kan medføre delvis lammelse og kan forekomme hos folk i alle aldre.

Derfor er det særligt bekymrende, at der ikke findes en kur, og dr. Margaret Chan fra WHO opfordrede også på det kraftigste, at man intensiverede forskning i virusset.

Derudover er man i WHO også bekymret for nye formodninger om, at Zika også kan spredes seksuelt.

»Rapporter og forskning fra en lang række lande indikerer i høj grad, at en seksuel overførsel af virusset er mere almindelig, end man hidtil har troet,« sagde Margaret Chan og understregede, at alle de nye opdagelser var stærkt alarmerende.

Flere spædbørn bliver født med små kranier i Brasilien

Selv om man endnu ikke har kunne påvise en direkte sammenhæng mellem Zika og fødselsdefekter, påpegede dr. Margaret Chan, at man som regering ikke burde vente på videnskaben.

Som svar på et spørgsmål udtalte hun ifølge The Verge:

»Det er vigtigt, at man i alle lande, inklusiv Brasilien, giver kvinder den nødvendige information for at ruste dem til at træffe en beslutning om, hvorvidt de ønsker at blive gravide eller ej. Hvis de allerede er gravide, er der også andre måder at beskytte sig mod myg på.«

Hun nævnte ikke abort. Det er forbudt i Brasilien og derfor ikke en mulighed for de kvinder, der bærer på smitten og er gravide.

Dr. Margaret Chan understregede i øvrigt, at man kan forvente flere tilfælde og større geografisk spredning i løbet af foråret på grund af den kommende regnsæson.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her