*

International

Barnebrud: »Jeg blev gift, fordi min far tvang mig til det«

En skræmmende kampagne-video fra Unicef viser, hvordan enhver piges drøm kan blive til et mareridt.

Kjolen hænger fin og hvid og venter blot på, at hun skal tage den på. Ved siden af hende ligger sløret og brudebuketten af hvide roser. Om lidt skal hun giftes med den mand, hun skal tilbringe resten af sit liv med.

Det er scenen i en ny kampagne-video fra Unicef. Det ligner optakten til så mange andre bryllupper. Denne gang er der bare lige én ting, der skiller sig ud: Bruden er stadig kun et barn. Du kan se videoen øverst i denne artikel.

På verdensplan er hver tolvte kvinde blevet gift, før de er fyldt 15 år, og får dermed revet deres barndom fra dem.

I år forventes det, at yderligere 15 millioner kvinder under 18 år vil lide samme skæbne, fortæller Unicefs nye kampagne-video. Men et nyt initiativ skal være med til at bekæmpe at endnu flere gør det.

Unicef og søsterorganisationen UNFPA, FN’s Befolkningsfond, har annonceret et fælles multinationalt program, der skal forhindre at mindreårige bliver gift.

Det er et samarbejde på tværs af 12 lande i Afrika, Asien og Mellemøsten, hvor antallet af barnebrude er særligt højt. Her skal der både oplysning og ny lovgivning til for at forhindre, at de unge piger bliver gift.

»Vi skal ud og tage fat i de yderste landsbyer og slumområder og få fat i pigerne, deres familier og resten af samfundet og fortælle dem, hvorfor det er en dårlig idé. Det skal vi kombinere med egentlig lovgivning, hvor vi f.eks. hæver aldersgrænsen for ægteskab,« siger generalsekretæren for Unicef i Danmark, Steen M. Andersen.

Lovændringer er ikke nok. Det er nødvendigt, at fortælle familierne om konsekvenserne. Flere af dem ved nemlig ikke, hvad det vil betyde for pigen, hvis hun bliver gift i en tidlig alder.

»De fleste vil blive gravide i en tidlig alder og have flere komplikationer end mere modne og udviklede kvinder. Der er også en større dødelighed blandt deres børn,« siger han.

17-årige Nafissa fra Niger er en af de mange mindreårige piger, der blev gift sidste år. Hun blev hurtigt gravid, men et halvt år senere mistede hun barnet, har hun fortalt til Unicef.

Tidlige graviditeter er ikke det eneste problem. Barnebrude er også mindre tilbøjelige til at fuldføre en uddannelse, og hvis pigen går mindre i skole, vil hun heller ikke kunne tjene lige så mange penge til hverken familien eller samfundet. Hvis hun bliver gift, er det dog langt fra sikkert, at hun overhovedet vil få et job uden for hjemmet.

Etiopiske Jamila Zeyne blev gift, da var hun blot 13 år. Samtidig forsvandt hendes mulighed for at få en uddannelse.

»Jeg blev gift, fordi min far tvang mig til det. Jeg fik to valgmuligheder, enten blev jeg gift, ellers blev jeg sendt til et arabisk land for at arbejde. Jeg er ikke glad, for jeg ville gerne studere,« sagde den 20-årige Jamila Zeyne til Unicef sidste år.

Nu håber hun på, at den etiopiske regering starter aftenskoler, så hun alligevel kan studere.

Direktør fra center for rehabilitering af mennesker Tvangsflytning har ingen gavnlig virkning på barnebrude

Det nye program har været længe undervejs og tog et vigtigt skridt tilbage i november, hvor flere afrikanske toppolitikere fra Den Afrikanske Union (AU) mødtes og i fællesskab blev enige om, at barnebrude skal være fortid.

Men selv med de nye tiltag vil antallet af barnebrude ikke falde fra den ene dag til den anden. Det er en lang proces, der skal gøre op med, hvorfor de mindreårige piger bliver gift. Det er der nemlig flere forklaringer på.

»Der er bl.a. kulturelle og traditionelle grunde til at pigerne bliver gift, fordi sådan har man bare altid gjort, og så er der økonomiske årsager. Hvis man gifter en datter bort, så er der én mund mindre at mætte for en fattig familie. Måske får familien endda en medgift,« fortæller Steen Andersen.

Derfor er det også vigtigt at sikre, at der er kommer skoler i de områder uden, så det er nemmere at modstå fristelsen til at bortgifte sin datter.

Andelen af piger, der ender som barnebrude er faldende og har været det i flere årtier. I 2050 vil det ikke nødvendigvis betyde færre ægteskaber for unge piger, fordi befolkningen i områder som Afrika vil stige kraftigt.

720 millioner nulevende, voksne kvinder blev gift før de fyldte 18 år. 250 millioner af dem blev det før de fyldte 15.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Julevin: Andevin fra 80-800 kr.
Der er masser af vin til and – til vort barbariske tilbehør egner vin sig ikke, men derfor kan man jo godt drikke vin alligevel, hvis man har lyst. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her