*

International

Franske vinbønder truer med Tour de France-blokade

Tour de France-arrangørerne har vækket franske bønders vrede efter de har valgt en chilensk vinproducent som sponsor. Drueavlerne truer med at blokere 11. etape i protest.

Hvis truslerne fra Aude-distriktets vinbønder skal stå til troende får Tour-feltet større forhindringer end nærgående tilskuere på årets 11. etape. Foto: Laurent Cipriani/AP

Franske bønder har ofte haft let ved at gribe høtyven og ty til demonstrationer, når verden er gået dem imod. Nu ser det ud til at de har fundet en ny årsag til at finde slagsangene frem. Arrangørerne af Tour de France, ASO, har nemlig taget den upopulære beslutning at få en chilensk vinproducent som sponsor. Det skriver engelske The Telegraph.

»Vi føler os ydmyget,« siger præsidenten for Aude-distriktets vinbønder, Frédéric Rouanet, ifølge The Telegraph.

Egentlig har de de franske vinbønder sovet i timen. Aftalen mellem Tour de France og chilenske Bicicleta har nemlig allerede været i stand siden Touren i 2014.

De franske vinbønders langsomme reaktion kan dog skyldes, at alkoholreklamer er forbudt i Frankrig. Den chilenske vinproducent, Bicicleta, har derfor kun kunnet promovere sig ved de af løbets etaper, der foregår uden for landets grænser. Ligemeget hvad, har bønderne i hvert fald fået øjnene op for aftalen nu.

»Vi laver prestigefyldte vine, og Touren er en del af vores kulturelle og sportslige arv, derfor bør vores vine forbindes med Touren,« siger Frédéric Rouanet.

Blokadeplanerne er allerede så konkrete, at bønderne har navngivet den flade 11. etape, Carcasonne-Montpellier, som mål for deres aktion.

Efter Aude-distriktets vinbønder gik ud med den kradse kritik, har de fået opbakning fra otte lokale parlamentmedlemmer, og sagen er blevet omtalt i flere internationale medier, men de har endnu ikke hørt fra Tour-arrangørerne ASO.

Tour-arrangør trækker sig fra World Tour-kalender

Det kan dog skyldes, at de valgte at gå ud med kritikken, før de kontaktede organisationen.

»I denne sag skyder vi først og snakker bagefter,« har Frédéric Rouanet sagt til det franske medie Ladepeche, efter sagen har taget fart.

Inden dialogen overhovedet er gået i gang mellem parterne, har Aude-distriktets vinbønder dog allerede gjort op med sig selv, hvad der skal ske i sagen.

»ASO har begået en fejltagelse. De må trække i land,« siger Frédéric Rouanet til Ladepeche.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Mest læste cykling
Annonce
Cykelmagasinet.dk
Flere nyheder på Cykelmagasinet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her