*

International

Australsk flod har boblet og spruttet i årevis - ingen ved hvorfor

Forskere forsøger at finde ud af, hvorfor boblerne tilsyneladende er blevet værre på det seneste.

Under floden Condamine i Queensland i det østlige Australien er der tilsyneladende et lager af metangas, der siver op til overfladen og får floden til at boble.

Boblerne begyndte for årevis siden, men på det seneste er det blevet værre, og ingen forstår hvorfor. Det skriver australske ABC News.

»Der har været ændringer i strømmen af metangas i floden i løbet af de seneste 12 måneder,« siger professor Damian Barrett, som leder de australske myndigheders kortlægning af gasarter.

Siberiske kratere er "Jorden, der prutter"

Jordejerne i området vil nu have regeringen til at finde ud af, præcis hvorfor floden bobler. Ifølge ABC var der i begyndelsen kun enkelte bobler hist og pist, men nu ligner det visse steder strømhvirvler.

Damian Barrett mener, at boblerne kan skyldes klimatiske forandringer og påpeger, at metangassen kan være helt naturligt forekommende.

Alligevel er beboerne i området bekymrede for, at menneskelig aktivitet kan forårsage gaslækkene, og en af jordejerne påpeger over for ABC, at Origin - det firma, som udvinder naturgas i området - også står for at kontrollere undersøgelserne af boblerne.

»Hvorfor er der ikke en mere uafhængig instans, der kan overvåge det, så vi kan finde ud af, hvad her reelt foregår?,« siger Helen Bender, hvis familie ejer to grunde ved floden.

Naturkatastrofe i Los Angeles: Ufattelige mængder metangas strømmer op i atmosfæren

Flere australske medier, bl.a. The Courier Mail, har gennem årene rapporteret om den boblende Condamine-flod, men indtil nu er der ikke kommet en plausibel forklaring på, hvorfor metanen bobler op fra bunden af floden.

Boblerne kan ses over en strækning på fem kilometer. Hvor længe det har boblet, vides ikke, men lokale bønder fortalte myndighederne om metan-mysteriet allerede i 2012. Visse miljøforkæmpere tror ikke på, at metangassen bobler naturligt, men går i stedet ud fra, at Origins gasudvinding er skyld i gasudslippet.

Metangas er en yderst potent drivhusgas, der kan udvindes og bruges som energi. Den er dog også lidt af en skurk, set gennem miljømæssige briller, idet den er mange gange værre end CO2, når det gælder den globale opvarmning.

Et enkelt metanudslip fundet i det sydvestlige USA udleder ifølge Nasa mere varme end hele Sveriges årlige CO2-udslip.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her