International

Makedonien er udset til at beskytte EU mod flygtningestrømme

Makedonien er ikke medlem af EU, men flere EU-lande sender grænsevagter til det fattige balkanland for at sikre grænsen til Grækenland.

Flygtninge og migranter kan ikke længere krydse den græsk/makedonske grænse nær byen Gevgelija uden at vise id-dokumenter. Nogle EU-lande vil gerne skærpe kontrollen endnu mere. Foto: Boris Grdanoski/AP

GEVGELIJA/AMSTERDAM — Uden udsigt til en løsning på den syriske borgerkrig eller til at Grækenland får kontrol over de ydre grænser, overvejer flere EU-lande nu at følge et slovensk forslag om at blokere trafikken fra Grækenland ved at lukke den makedonske grænse.

»Hvis Grækenland ikke er klar til eller i stand til at beskytte Schengens ydre grænse og ikke accepterer hjælp, har vi brug for en anden forsvarslinje, hvilket åbenlyst er Makedonien og Bulgarien,« siger Ungarns udenrigsminister, Peter Szijjarto.

Trods et hårdt vintervejr og tyrkiske løfter om at slå ned på smuglere er 68.000 gået i land på de græske øer siden nytår – 40 gange så mange som i samme periode sidste år. Når vejret bliver varmere, ventes det tal at eksplodere.

Grænsevagter og pigtråd

De titusinder, der nu flygter mod Tyrkiet fra den russisksyriske offensiv mod millionbyen Aleppo, vil øge presset yderligere. Flere EU-lande har tilsammen allerede sendt omkring 80 grænsevagter til Makedonien, penge til pigtrådshegn og udstyr såsom natkikkerter. Og mange er indstillet på at sende mere, siger den makedonske udenrigsminister, Nicola Poposki, til Jyllands-Posten. Han tror ikke, at grænsen kan lukkes helt, men lukker grænserne længere oppe ad ruten, har makedonerne næppe noget valg, hvis de ikke ønsker, at titusinder af migranter strander hos dem.

Da Slovenien efter Paris-angrebene begyndte kun at lade irakere, syrere og afghanere passere, tog Makedonien det samme skridt.

»Vi er i dette tilfælde EU’s eksterne grænse. Ikke politisk set. Men reelt er vi,« siger Poposki til Jyllands-Posten, med henvisning til at Makedonien ikke er medlem af EU.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har trods det åbent opfordret EU-lande til at støtte den makedonske grænseindsats. I forrige uge var repræsentanter fra EU’s grænseagentur i Skopje for at vurdere muligheden for at støtte finansielt.

Den græske regering er modstander af idéen, som den frygter, kan forvandle Grækenland til en kæmpe flygtningelejr.

I Danmark har regeringen ikke lagt sig fast på, om den støtter planen, men udenrigsminister Kristian Jensen erklærer sig åben for nye idéer: »Det vi har gjort indtil videre, har ikke virket.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her