*

International

Zika-virussen får abortdebat til at blusse op

Zika-virussen har skabt stor uro i Brasilien, hvor uønskede graviditeter er hverdagskost, og aborter er strengt forbudt.

Zika-virus mistænkes for at forårsage alvorlige misdannelser af hovedet og hjernen - såkaldt mikrocefali - hos nyfødte. Felipe Dana

Hvert år bliver der udført adskillige aborter i Brasilien. Det sker dog i al hemmelighed, for proceduren er ganske ulovlig og kan koste kvinderne fængselsstraf.

Landets strenge abortlovgivning har været til vedvarende og ophedet debat i årevis, men netop nu er emnet brændende varmt. Det skyldes, at landet lige nu er hårdt plaget af den farlige zika-virus, der menes at være skyld i misdannede hoveder hos nyfødte.

Om zika-virus
  • Virussen er fundet i op mod 24 lande og områder.
  • Virussen overføres fra aedes-myggene til mennesker, men mistænkes også at kunne overføres ved sex.
  • Man mistænker, at fosteret risikerer alvorlige misdannelser af hovedet og hjernen - såkaldt mikrocefali - hvis.moderen er smittet med zika. Det skyldes bl.a., at der især i Brasilien er sket en stigning i både smittede med zika-virus og nyfødte med misdannelser.
  • Verdenssundhedsorganisationen WHO forventer, at op mod fire millioner mennesker vil blive smittet med virussen.

Kilde: World Health Organization og Centers for Disease Control and Prevention

Kvindeforkæmpere vil bruge den nationale krise som løftestang til at få blødgjort den strenge lovgivning og gøre prævention lettere tilgængeligt i landet. Frygten er bl.a., at kvinder ellers vil dø under usikre, ulovlige abortprocedurer.

Så langt er man med vaccinen mod zika

Myndigheder i Brasilien og det øvrige Latinamerika har imidlertid en anden løsning. Her lyder rådet til kvinderne, at de bør overveje at udskyde deres planlagte graviditeter i op til to år.

Det er dog lettere sagt end gjort i et land, hvor prævention er svært at skaffe, og mange kvinder bliver gravide gennem seksuelle overgreb, mener kritikerne fra mængden af advokater, forskere og aktivister, der nu agter at udfordre den strenge abortlovgivning i den brasilianske højesteret.

Man skal huske, at der også i Brasilien er klasseforskel, siger juraprofessor ved Brasilia University, Debora Diniz, som er en af spydspidserne i kampen.

Første dansker er smittet med zika-virus

Velhavende kvinder skal nok skaffe sig adgang til abort - ulovligt eller ej. Men især kvinder fra fattige områder i det nordvestlige Brasilien er udsatte, og det skaber stor frygt, pointerer hun.

»Vi lever i et land, hvor fattige kvinder har vanskeligt ved at skaffe prævention eller mulighed for at få en tidlig diagnose i tilfælde af microcefali. Abort er kun en lille del af et større problem,« siger hun til BBC.

Den samme kritik lyder fra Katja Iversen, direktør i organisationen Women Deliver, der arbejder internationalt for kvinders sundhed. Hun kalder myndighedernes anbefalinger for et billigt træk.

»Ja, det handler om en myg, der bærer en farlig virus, men det handler også om et sundhedssystem, der svigter kvinderne,« siger hun til The Guardian.

Sundhedsstyrelsen: Ingen risiko for zika-epidemi i Danmark

Abortlovgivningen kommer med tre undtagelser. Hvis graviditeten er resultat af en voldtægt, hvis det gælder om at redde liv, eller hvis fostret lider af anencephalitis - en sjælden misdannelse, hvor hjernen og kraniet ikke udvikler sig - kan kvinderne få tilladelse til abort.

Den sidstnævnte undtagelse blev vedtaget i 2012 efter en sag i netop højesteretten.

Zika-virus smitter gennem aedes-myg, som ikke lever i Danmark. Foto: James Gathany/AP
Brasiliens præsident Dilma Rousseff har erklæret national krig mod myggen, der spreder zika-virussen. Myndighederne er særligt pressede af, at storbyen Rio de Janeiro skal være vært for De Olympiske Lege senere i år, og man har iværksat en plan for at få bugt med myggene i byen inden da.

Brasilien vil bekæmpe farlig zika-virus inden OL

Der findes i øjeblikket ingen kur, men forskere anslår, at en testvaccine kan være klar inden for et år eller to, omend det kan tage betragteligt længere tid at få vaccinen godkendt af de rette myndigheder.

Vicepræsident Rodrigo Stabeli fra Brasiliens institut for sundhedsforskning, Instituto Fiocruz, vurderer, at der i slutningen af året vil være 16.000 tilfælde af misdannelsen i landet.

Zika-virus regnes ikke i sig selv som farlig for patienten, men den er under kraftig mistanke for at kunne give alvorlige fosterskader, hvis patienten er gravid.

Statens Serum Institut (SSI) tilråder derfor gravide danskere at overveje, om en tur til Syd- og Mellemamerika kan udskydes.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her