*

International

Over 1.200 livfarlige redningsveste beslaglagt i tyrkisk havneby

Undergrundsfabrikker i Tyrkiet har produceret discount-redningsveste til flygtninge og migranter, der er ubrugelige på havet.

Redningsveste, der er blevet brugt til flugten over Det Ægæiske Hav, danner et mindre bjerg på den græske ø Lesbos i begyndelsen af december 2015. Arkivfoto: Santi Palacios/AP

Los Angeles

Det lokale politi i den tyrkiske by Izmir har under en razzia konfiskeret flere end 1.200 falske redningsveste, skriver flere internationale medier onsdag.

Razziaen i den tyrkiske havneby var rettet mod en undergrundsfabrik, der ulovligt havde ansat syriske flygtninge til produktionen af redningsvestene.

Ifølge den tyrkiske avis Zaman drejede det sig om i alt fire personer, hvor to af dem skulle være børnearbejdere. Zaman, der er en af de største aviser i Tyrkiet, skriver, at syrerne bliver brugt som billig arbejdskraft af tyrkiske virksomheder, der underbetaler dem i forhold til tyrkiske arbejdere.

1.263 redningsveste blev i alt beslaglagt, men ifølge Zaman er vestene så mangelfulde, at de reelt er fuldstændigt ubrugelige som redningsveste.

Flere butikker i det centrale Izmir sælger redningsveste som her i en tøjbutik, som havde sat dem på mannequinerne i sommeren 2015. Arkivfoto: Sait Serkan Gurbuz/AP
Izmir er knudepunkt for mange syriske flygtninge, der vil forsøge den meget farefulde færd over Det Ægæiske Hav, som er farvandet mellem Tyrkiet og Grækenland og dermed EU.

Normale redningsveste er derfor i særdeles høj kurs i området. Ifølge det britiske medie BBCs korrespondent i området, James Reynolds, skal en flygtning op med omkring 1.000 danske kroner for at anskaffe sig en redningsvest af ordentlig kvalitet.

Derfor har salget af de falske redningsveste gode vilkår blandt de fattigste af de, som vil forsøge sig på den højst risikable rejse over havet. De kan ifølge Reynolds erhverves for omkring 100 danske kroner.

Den britiske avis The Guardian beskrev i november, hvordan industrien var blevet en af de vigtigste i Izmir, og at efterspørgslen til tider har været så stor, at fabrikkerne ikke har kunnet følge med.

»Vi sælger kun to til tre par sko om dagen, men vi sælger stadig mellem 100 og 300 redningsveste. I sommer var det af og til 1.000. Fabrikkerne kunne ikke følge med,« fortalte en skosælger i det centrale Izmir til avisen dengang.

Mindst seks afghanske børn på migrantbåd er druknet

Ifølge Zaman afslørede razziaen i havnebyen, der fandt sted tirsdag, at undergrundsfabrikkerne har forsøgt at forklæde de falske redningsveste som ægte ved at påføre dem navnene på etablerede mærker.

Razziaen i Izmir afslørede desuden, at de falske redningsveste er lavet af materialer fra kufferter og svampe, der ifølge Zaman skal få redningsvestene til at se tykke og trygge ud.

Tirsdag druknede 34 personer i forsøget på at krydse havet mellem Tyrkiet og Grækenland.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her