*

International

»Hvor kommer de fra? Hvad bringer de med? På hvilket grundlag er de her?«

De mange seksuelle overgreb nytårsnat i Köln har udløst voldsom debat i Tyskland. Indvandringen er et tema.

Foran domkirken i Köln stod en kvinde med en plakat med ordene: »Fru Merkel. Hvor er De? Hvad siger De? Det gør os bange!« Kansler Angela Merkel udtrykte onsdag harme over begivenhederne nytårsnat. Foto: Oliver Berg/dpa via AP

BERLIN — Der gik fire-fem døgn, før politiet i Köln talte åbent om den nedsmeltning af offentlig ro og orden, som ramte byens hovedbanegård nytårsnat. Men efter begivenhederne sidste torsdag, da seksuelle overgreb, tyverier og trusler udgik fra en gruppe på godt 1.000 mænd, har Tyskland svært ved at falde til ro.

De mange mænd – af hvilke formentlig kun et mindretal deltog i overgrebene – har alle arabisk eller nordafrikansk baggrund, siger myndighederne. Onsdag spurgte såvel landspolitikere som almindelige borgere og medier, hvordan en så stor menneskemængde kunne samles, til dels med en aggressiv optræden, uden at politiet greb ind langt tidligere. Det er også uklart, hvordan politiet næste morgen kunne tale om, at natten var forløbet stille og roligt, når snesevis af kvinder havde meddelt, at de var blevet forulempet.

Politi: Overgreb kan være tilknyttet kriminelt netværk

Det er den ene side af udskejelserne i Köln, som byens politichef, Wolfgang Albers, har rigeligt at gøre med at rede ud. Albers har beklaget fejlmeldingen fredag morgen, men hævder i øvrigt, at hans folk, da situationens alvor gik op for dem omkring midnat, fungerede fremragende og sørgede for, at navnligt enlige kvinder kunne nå frem til deres tog i sikkerhed. Her over for står et udsagn fra mindst én kvinde, som fortæller, at hun blev afvist, da hun bad om hjælp hos en betjent.

»Hvor kommer de fra?«

Den anden side er, at flere medier er begyndt at antyde, at der blandt de mange udlændinge, som Tyskland har taget imod de senere år, ikke kun er forfulgte flygtninge og arbejdsomme indvandrere, men også døgenigte og simple forbrydere. Det har således gjort indtryk, at politiet har oplyst, at man er klar over, at der foregår tricktyverier i bestemte dele af byen, og at de, lige som en pæn del af narkohandelen, udføres af tilrejsende, som man åbenbart ikke gør noget ved.

»Det ene er selvfølgelig at standse en løssluppen horde, som politikere i samdrægtighed netop nu kræver,« hedder det i en kommentar i regionalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

»Langt mere foruroligende er den tanke, hvad det er for nogle folk, som efterhånden er hos os i stort tal og fortsætter med at komme. Hvor kommer de fra? Hvad bringer de med? På hvilket grundlag er de her?«

Kontroversiel udmelding: Tysk borgmester beder kvinder om at holde »en armslængdes afstand« til fremmede

I Frankfurter Allgemeine Zeitung hedder det, at myndighederne »ikke længere kan se den anden vej«, efter at udenlandske klaner og bander har skabt frirum, »hvor denne republiks love ikke har megen betydning, om nogen overhovedet, også fordi statsmagten ikke kan eller vil gøre sig gældende i disse miljøer«, skriver det konservative dagblad.

Storm på internettet

Den venstreorienterede Tageszeitung kalder det »en sørgelig realitet«, at kvinder befamles ved store arrangementer, hvor alkohol spiller en rolle, og mener, at det skal bekæmpes, men ikke ved at pege ad udlændinge.

Der er nu langt over 100 anmeldelser og tre mistænkte. Samtidig meldes om lignende uro, om end i mindre målestok, i Hamborg og Stuttgart.

Forbundskansler Angela Merkel kalder overgrebene i Köln »modbydelige«. Kölns overborgmester, Henriette Reker, har udløst en storm på internettets sociale medier ved at foreslå, at unge kvinder undgår overgreb ved at holde sig på afstand af ukendte og optræde i grupper. Der bør ikke være særlige regler for kvinder, lyder kritikken.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: JP mener: Læren fra Köln er isnende frygt
Situationen er irreversibel. Horder af frustrerede unge mænd fra fremmede og ofte voldsforherligende kulturer er her, og det er den virkelighed, man må forholde sig til.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her