Donald Trump: Tysklands asylpolitik er »vanvittig«

Den republikanske præsidentkandidat mener bestemt, at der er oprør på vej i Tyskland.

Artiklens øverste billede
Donald Trump vil, hvis han bliver præsident, ikke tage imod titusindvis af syriske flygtninge. Han vil hellere hjælpe økonomisk med at oprette sikre zoner i nærområderne.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel har på det seneste fået kritik fra politiske modstandere og endda partifæller for at føre en meget lempelig flygtningepolitik i Tyskland.

Og nu giver den republikanske præsidentkandidat Donald Trump - som stadig fører i popularitetsmålingerne blandt de republikanske vælgere - sit besyv med. Donald Trump er i forvejen ikke meget for migration og forudser problemer for Europa med de millioner af flygtninge, der er kommet til fra diverse urolige områder i Afrika og Mellemøsten.

»Der bliver oprør i Tyskland. Jeg troede altid, at Angela Merkel var en stor leder, men det hun har gjort i Tyskland er bare vanvittigt. Det er vanvittigt,« siger Donald Trump søndag i et interview med CBS.

Præsidentkandidaten foreslår i stedet, at der bliver oprettet en sikker zone i en del af Syrien, for at flygtningene så kunne »tage tilbage til, hvor de kommer fra«, når det igen er sikkert at vende hjem. Et greb, EU i øvrigt også overvejer.

Donald Trump vil ikke afvise, at USA kan være med til at give penge til disse sikre zoner, men et Trump-ledet USA ville aldrig tage imod 200.000 syriske flygtninge, som ifølge Donald Trump »kunne være fra Islamisk Stat.«

Diskussionen om, hvorvidt USA har pligt til at tage imod mennesker fra de krigshærgede områder som Syrien, har længe været præget af meget forskellige holdninger. I september meldte præsident Barack Obama, at USA vil tage imod mindst 10.000 flygtninge fra Syrien i løbet af det næste år - med mulighed for at tage imod endnu flere, hvis der er politisk flertal for det.

Dette tal kaldte menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch for »latterligt lavt«, mens andre amerikanske politikere lige som Donald Trump advarede om, at der kunne være terrorister gemt blandt flygtningene.

Også Tysklands asylpolitik har på det seneste været genstand for megen debat, og det er ikke kun udenlandske politikere, der kritiserer Angela Merkel på det punkt. En del af tyskerne er også blevet mere kritiske over Angela Merkels politik om at modtage flygtningene med åbne arme.

Søndag viste en undersøgelse fra Emnid-instituttet for avisen Bild, at 49 pct. af tyskerne er uenige i Angela Merkels flygtningepolitik, mens 39 pct. bifalder fremgangsmåden. Og i fredags viste en undersøgelse fra tv-stationen ZDF, at 51 pct. af adspurgte tyskere ikke mener, at deres land kan magte den store tilstrømning. 45 pct. mener på den anden side godt, at det kan lade sig gøre.

Undersøgelserne markerer en stigning i antallet af tyskere, der er utilfredse med deres regeringsleders håndtering af flygtningekrisen. Og befolkningens ændrede holdning er smittet af på de folkevalgte politikere.

I sidste uge opfordrede de tyske socialdemokrater, SPD, til at foretage politiske indgreb for at begrænse antallet af asylsøgere. I et indlæg i magasinet Der Spiegel skrev partiformand Sigmar Gabriel og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, at man »ikke varigt hvert år kan optage og integrere mere end 1 mio. flygtninge« i forbundsrepublikken.

Ubekræftede vurderinger peger på, at der vil komme mellem en og halvanden mio. asylsøgere til Tyskland i år. Halvdelen af dem ventes at blive anerkendt som flygtninge.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.