International

Australien sender første hold asylansøgere til Cambodja

Omstridt asylpolitik, der skal holde flygtninge ude af Australien, er torsdag for alvor trådt i kraft.

Tre iranere og en person fra Myanmar, der alle har søgt om asyl i Australien, landede torsdag i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh.

Det er de første personer, der kommer til landet, efter at regeringen sidste år indgik en politisk aftale med Australien, der betyder, at bådflygtninge, der får godkendt deres ansøgning om asyl i Australien, ikke kommer til Sydney, Melbourne, Brisbane eller nogen anden australsk by, men skal bosætte sig i Cambodja.

Australien, der betaler cirka 200 millioner kroner årligt til det fattige sydøstasiatiske land for at give flygtningene permanent ophold, er blevet kraftigt kritiseret af blandt andet FN for sin asylpolitik.

Men den konservative regering i Canberra står fast på modellen, der har vist sig særdeles effektiv til at holde bådflygtninge væk fra landets kyster.

Selv mens flygtninge får deres asylansøgning behandlet, er de ikke velkomne i Australien. Landet har nemlig indgået en aftale med Papua Ny Guinea og den klejne østat Naura om at drive detentionscentrene, før flygtningene enten får afslag eller sendes til Cambodja.

De fire personer, der torsdag er ankommet til landet, er de første blandt cirka 1.200 flygtninge, der opholder sig i Australiens oversøiske asylcentre.

I Danmark og EU er den australske model senest blevet diskuteret i forbindelse med de mange flygtninge, der kommer til Europa via Middelhavet.

Men et bredt flertal af europæiske ledere - heriblandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - har afvist den australske model, fordi den er i strid med internationale konventioner.

Amnesty International langer i en kommentar kraftigt ud efter Australien.

- Disse fire flygtninge er forsøgskaniner i et australsk eksperiment, som ignorerer det faktum, at Cambodja ikke tidligere har integreret andre flygtninge og allerede har sendt montagnarder (vietnamesisk befolkningsgruppe, red.) og uighurer (muslimske mindretal i Kina, red.) tilbage til der, hvor de flygtede fra, hedder det i en pressemeddelelse.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her