Annonce
International

Professor: Norsk læge ikke nødvendigvis immun

Den norske læge som blev inficeret med ebola, Silje Lehne Michalsen, vil tilbage til Afrika.

Professor i infektionsmedicin Lars Østergaard forklarer, at man ikke nødvendigvis er immun over for ebola, selvom man har overlevet en infektion. Foto: Christian Klindt Sølbeck

I to uger er den norske læge, Silje Lehne Michalsen, blevet behandlet for ebola på Ullevål Sygehus.

Mandag erklærede hun, at hun vil tilbage til Afrika, for sammen med Læger uden Grænser at arbejde på at komme ebola til livs.

Men hun skal huske beskyttelsesdragten, lyder det fra professor i infektionsmedicin, overlæge Lars Jørgen Østergaard, fra Aarhus Universitetshospital.

EU vil rejse læge-hær mod ebola

"Der er forskellige typer af ebola, så helt generelt kan man ikke sige, at hun ikke kan få det igen. Men det er altid en bestemt type, der er årsag til et lokalt udbrud, og den ændrer sig næppe meget. Derfor vil hun være relativt immun, hvis hun tager tilbage til det samme område og arbejder, men det er ikke noget, der er amen i kirken," siger han og understreger, at hun derfor i den grad skal beskytte sig selv, hvis hun igen drager sydpå.

Han nævner samtidig, at hendes mulige immunitet vil aftage med tiden.

"Jo længere tid hun er i området, desto mindre beskyttet vil hun være, fordi hendes antistoffer efterhånden minimeres, og samtidig kan sygdommen mutere," siger Lars Jørgen Østergaard, men understreger samtidig, at der her er tale om en lang tidshorisont.

Ebolapatient vil give blod til andre syge

Inden for kort tid er det usandsynligt, at sygdommen vil mutere tilstrækkeligt til, at de antistoffer Silje Lehne Michalsens krop har dannet mod sygdommen, ikke længere vil yde hende beskyttelse, forklarer han.

Silje Lehne Michalsens melding blev vel modtaget af EU, som efterfølgende har udstedt en garanti for, at alt sundhedspersonale, der ligesom hende tager til Vestafrika for at bekæmpe ebola, vil blive tilbudt den bedst mulige behandling i det tilfælde, at de skulle blive smittet.

Afrikansk land bekymret for vestlig ebola-smitte

EU ventes senere på ugen at udnævne en ebola-koordinator, som skal stå i spidsen for den europæiske indsats mod sygdommen.

De tre hårdest ramte lande er indtil videre Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her