International

DF og Enhedslisten: Regeringen bør mande sig op og møde Dalai Lama

Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker at sende et kraftigt signal til Kina.

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF). Arkivfoto: Simon Fals

Det aktuelle Danmarks-besøg af eksiltibetanernes politiske leder, premierminister Lobsang Sangay får Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at opfordre regeringen til at gøre noget af det værste, det kinesiske styre ved: At mødes med Dalai Lama, som lamaens trosfæller har inviteret til landet næste år.

»Jeg ved, at Dalai Lama er på vej til Danmark, og jeg mener, at regeringen må mande sig op og sige, at nu må man mødes med denne meget vigtige person,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF), som mener, at Danmark har deponeret sin Tibet-politik i Beijing siden 2009, da et flertal af partierne med en verbalnote lovede at kæmpe imod tibetansk uafhængighed og tage den kinesiske modstand mod officielle møder med Dalai Lama »meget alvorlig«.

Det ændrer ikke Søren Espersens holdning, at det kan skade eksporten at råbe for højt om kinesisk undertrykkelse af tibetanere.

Kina advarer Norge mod Lama-besøg

»Det er da ulækkert at sige, at nu buldrer det frem, og så skal vi lægge al vores kritik af Kina væk. Man har også set, hvordan det gik ved statsbesøgene,« siger han med henvisning til politiets indgreb mod protibetanske ytringer under besøg af kinesiske topfolk i 2012 og 2013.

EL: Decideret pinligt

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, støtter også et officielt møde med Dalai Lama:

»Det er en rigtig god idé. Hvis det bliver en mulighed, så vil jeg gerne dele den opfordring,« siger han og fremfører, at Danmark ligger for meget under for Kina.

»Det er pinligt. Decideret pinligt. Især de grimme historier om statsbesøg. Vi giver ikke bare kineserne hånden, vi lægger os næsten ned på maven for dem,« siger Christian Juhl, som ønsker sig en mere kritisk tilgang.

»Erhvervsinteresser vejer ikke tungere end menneskerettigheder,« siger han.

Som Espersen og Juhl skal formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov (S), selv have et møde med premierministeren, men understreger, at det er et »lyttemøde«, som der ikke skal lægges for meget i. Gjerskov synes, at tibetanernes krav om autonomi (ikke uafhængighed), lyder »forholdsvis moderate«, men vil ikke tage stilling til et Lama-møde.

»Det synes jeg, at regeringen selv skal vurdere. Der følger jeg naturligvis den officielle linje,« siger hun.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) forklarer i en skriftlig kommentar, at Danmark siden 1950 har ment, at Tibet er en del af Kina. Han tilføjer:

»Danmark tager løbende menneskerettigheder og Tibet op i dialogen med Kina. Det gjorde jeg senest under det danske statsbesøg i sidste måned. Vi opfordrer også både bilateralt og gennem EU den kinesiske regering til at sikre tibetanerne kulturel og religiøs frihed.«

Det har ifølge en pressemedarbejder ikke været mulig at få Lidegaards holdning til et Dalai Lama-møde.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Om temaet

Hvem bad politiet gribe ind overfor en gruppe Tibet-aktivister under kinesiske statsbesøg – og dermed krænke deres ytringsfrihed? Blev der efterfølgende bevidst løjet om ordren, så både Folketinget, domstolene og befolkningen i tre år har fået urigtige oplysninger? Det er hovedspørgsmålene, som politiklagemyndigheden, domstolene og en undersøgelseskommission nu skal afdække i den såkaldte Tibet-sag. Sagen, der startede med små tibetanske flag, men som har udviklet sig til en skandale.

Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her