Naturkatastrofernes top fem i 2013

Oversvømmelserne i Centraleuropa i sommer medførte større tab end naturkatastrofen i Filippinerne.

Artiklens øverste billede
Der blev målt vindhastigheder på over 300 km/timen, da tyfonen Hayian ramte Filippinerne. I vindstødene var hastigheden rekordhøje 379 km/timen.

Selvom vi stadig har billeder fra ødelæggelserne i Filippinerne efter tyfonen Hayian på nethinden, så var det faktisk ikke den værste naturkatastrofe i verden sidste år, hvis man gør tabene op i økonomi.

Oversvømmelserne, som ramte det sydlige og østlige Tyskland samt flere nabolande i det centrale Europa i slutningen af juni, havde samlet set de største omkostninger for samfundet, viser den årlige opgørelse fra det tyske forsikringsselskab Munich Re.

Det kostede 83,3 mia. kroner, da mange dages ekstremt regnskyl fik vandet til at stige på Donau og flere andre mindre floder til det højeste niveau siden 1501.

Resultatet var voldsomme oversvømmelser, som ikke mindst ramte adskillige historiske tyske byer, blandt andre Passau.

Syv procent dækket efter tyfon

Oversvømmede grunde i Deggendorf i Sydtyskland, hvor Donau gik over sine bredder.

De samlede ødelæggelser er nu opgjort til 83,4 mia. kroner, hvoraf blot 16,4 mia. kroner er forsikringsdækkede tab. Med andre ord en dækning på knap 20 procent, viser opgørelsen fra Munich Re.

Men i virkeligheden var omkostningerne i det oversvømmede Europa i langt højere grad forsikringsdækket end i Filippinerne, hvor tyfonen Hayian kostede 6.095 mennesker livet. Her runder det samlede tabstal 54,8 mia. kr., og her var kun 3,8 mia. kr. forsikret - knap syv procent.

I Munich Res årlige opgørelse over verdens dyreste naturkatastrofer i det forløbne år indtager disse to ekstreme vejrkatastrofer første- og andenpladsen.

Naturen kostede 20.000 dræbte

I top-5 er også jordskælvet i Kina i april, hvor tabet er opgjort til 196 menneskeliv og 37,2 mia. kroner, oversvømmelserne i Canada i slutningen af juni (4 menneskeliv og 31,2 mia. kroner) samt tyfonen Fitow, der i oktober kostede 12 mennesker livet og anrettede ødelæggelser for 27,4 mia. kr. i Kina og Japan.

Sammenlagt blev kloden ramt af 880 naturkatastrofer, som kostede omkring 20.000 menneskeliv og medførte tab på sammenlagt 685 mia. kroner.

Det er noget under 2012, da Jorden blev ramt af 790 naturkatastrofer med 10.000 omkomne, men markant under gennemsnittet for de seneste 10 år, som lyder på 106.000 omkomne årligt.

Udviklingslande skal beskytte bedre

I Munich Re siger Torsten Jeworrek fra afdelingen for global reassurance, at naturkatastroferne i 2013 illustrerer, hvor mange menneskeliv og værdier der kan reddes, hvis verdens regeringer sikrer deres befolkning.

"Under de fleste af vinterstormene i Europa var tabene eksempelvis forholdsvist lave. Men samtidig viser tabene i Filippinerne, at der skal gøres mere i udviklingslande for at beskytte borgerne bedre. Det omfatter mere stabilt byggeri, beskyttelsesforanstaltninger og forsikringsmuligheder - også med statsstøtte - som kan yde de berørte økonomisk støtte efter en naturkatastrofe," siger Torsten Jaworrek.

Supertyfonens Hayians hærgen med vindstød på op til 379 km/timen skabte enorme ødelæggelser i det område i Filippinerne, ikke mindst i byen Tacloban, som på det nærmeste blev jævnet med jorden.

Ofrene bærer næsten hele tabet

Udover de 6.025 dræbte blev millioner gjort hjemløse, vandet steg til op til seks meter over daglig vande, og landbrugsproduktionen i store områder praktisk talt savet ned til sokkehøjde.

Katastrofens samlede tab på 54,8 mia. kroner svarer til omkring fem procent af Filippinernes årlige samlede økonomi, og da kun ganske få har haft råd til at forsikre i landet, skal langt den største del af tabet bæres af indbyggerne.

"Hayian viste vigtigheden af, at en regering tager initiativer til bedre fysisk planlægning. Filippinerne er det land, der oftest rammes af tropiske cykloner," siger Ludger Arnoldussen, direktør for det asiatiske marked i Munich Re, til selskabets hjemmeside.

Varsel om flere tyfoner

Han efterlyser forsikringsmuligheder - gerne med statsstøtte - der hurtigt kan skaffe de ramte indbyggere økonomisk støtte og tilføjer, at Munich Res egen forskning viser, at forsikring mod naturkatastrofer i udviklingslande udgør den mest markante hjælpeeffekt i makroøkonomien.

Desuden advarer han om, at tyfonsæsonen sidste år med 31 navngivne storme i Stillehavet kun var et forvarsel om, at det ikke bliver mindre voldsomt i den nærmeste fremtid.

"De ødelæggende kræfter i tyfoner truer kystregioner og øer, men også områder længere inde i landet over hele Sydøstasien. Ifølge den naturlige cyklus forudsiger vores analyser en periode med højere tyfonaktivitet i de kommende år," siger Ludger Arnoldussen.

De fem største naturkatastrofer i 2013 (samlede tab)

Begivenhed

Døde

Tab (mia. kr.)

Heraf forsikret (mia. kr.)

Oversvømmelser i Centraleuropa

25

83,4

16,4

Tyfonen Hayian i Filippinerne, Vietnam, Kina

6.095

54,8

3,8

Jordskælv i Kina

196

37,2

0,126

Oversvømmelse i Canada

4

31,2

8,7

Tyfonen Fitow i Kina og Japan

12

27,2

41,1

De fem største forsikringsskader i 2013

Begivenhed

Døde

Tab (mia. kr.)

Heraf forsikret (mia. kr.)

Haglskader i Tyskland

-

26,3

20,2

Oversvømmelse i Centraleuropa

25

83,4

16,4

Tornadoer og storme i USA (maj)

28

17,0

9,8

Storme i USA (marts)

2

12,6

8,7

Oversvømmelse i Canada

4

31,2

8,7

De fem dødeligste naturkatastrofer i 2013

Begivenhed

Antal omkomne

Tyfonen Hayian i Filippinerne, Vietnam og Kina

6.095

Oversvømmelser i Kina

5.500

Hedebølge i Storbritannien

760

Hedebølge i Indien

557

Jordskælv i Pakistan

386

Kilde: Munich Re

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.