- Opdateret 06/11/2013 kl. 12:15
Drivhusgasser sætter ny rekord
Det går den helt forkerte vej med omfanget af drivhusgasser, viser frisk FN-rapport.
Mængden af drivhusgasser i atmosfæren nåede i 2012 nye rekorder, viser en årsrapport, som FN's World Meteorological Organization (WMO) i dag har offentliggjort.
Rapporten kommer få dage inden klimatopmødet COP19, hvor verden igen skal forsøge at blive enige om køreplanen for en aftale om at begrænse udledningen af drivhusgasser.
WMO appellerer indtrængende til verdens klimaeksperter og politikere om at studere de alarmerende tal, der viser, at mængden af CO2 i atmosfæren fra 2011 til 2012 steg i markant højere grad, end vi har oplevet i de seneste 10 år.
Vi må handle nu, for ellers ødelægger vi fremtiden for vores børn, børnebørn og mange kommende generationer
Han appellerer derfor til markante og øjeblikkelige reduktioner i udledningen af drivhusgasser.
"Hvis vi skal begrænse klimaændringerne, vil det kræve markante og øjeblikkelige reduktioner i udledningen af drivhusgasser. Vi må handle nu, for ellers ødelægger vi fremtiden for vores børn, børnebørn og mange kommende generationer," siger WMO's generalsekretær Michel Jarraud.
CO2 over magisk grænse
Langt hovedparten af drivhusgasserne er CO2 - primært fra afbrænding af fossile brændstoffer og skovafbrænding, og her konstaterer rapporten en alarmerende vækst.
Ifølge WMO nåede indholdet af CO2 i 2012 et gennemsnit på 393,1 ppm (perts per million, red.), og fra 2011 til 2012 steg ppm-tallet med 2,2. Det er noget over den gennemsnitlige stigning i tiåret forinden, hvor den årlige stigning har ligget på 2,02 ppm.
Dermed viser stigningen en alarmerende tendens, advarer WMO, som advarer om, at endnu mere bekymrende tal kan være på vej i de kommende år.
Opsigtsvækkende målinger
Flere steder har man på enkelte målestationer i Arktis i månedsvis målt ppm-koncentrationer på over 400, som hidtil har været regnet for en slags "magisk grænse". I 2013 er disse opsigtsvækkende koncentrationer også blevet målt på andre målestationer i verden.
Det er blandt andet sket i time- og dagsmålinger på Global Atmosphere Watch-målestationen på Mauna Loa på Hawaii, som er det sted i verden, hvor der i længst tid er foretaget uafbrudte meterorologiske observationer.
På baggrund af udviklingen i tallene forventer WMO derfor, at CO2-niveauet i 2015 og 2016 i gennemsnit vil overskride 400 ppm, og WMO's generalsekretær advarer mod udviklingen i de kommende år.
Ekstremt vejr bliver dagligdag
"Observationerne fra WMO's Global Atmosphere Watch-netværk viser på ny, at varmeudviklende drivhusgasser fra menneskelig aktivitet har forstyrret balancen i vores atmosfære og i væsentlig grad bidrager til klimaændringer," siger generalsekretær Michel Jarraud.
Han forudser en fremtid med markante klimaforandringer, hvor vi skal vænne os til ekstremt vejr, smeltende isdække og gletchere samt stigende vandstand i verdenshavene.
4,6 grader. varmere i 2100
Og vi skal indstille os på, at den gennemsnitlige temperatur på jordkloden vil stige markant inden for de nærmeste 80-90 år, siger han med henvisning til den nyeste rapport fra IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change).
Her fastslås det, at de seneste par århundreders udledning af CO2, metangas og nitrøse gasser har ført til tilstande i atmosfæren, som ikke er set i 800.000 år.
"Fortsætter vi som hidtil, vurderer IPCC, at den gennemsnitlige temperatur på kloden inden udgangen af dette århundrede er 4,6 grader højere end det vi oplevede inden industrialiseringen. Og det vil være endnu varmere visse steder i verden, hvilket vil have ødelæggende konsekvenser," siger Michel Jarraud.