Sult forkrøbler hele samfund
Konsekvenserne af sult og hungersnød er velkendte, men nu har FN for første gang saten pris på følgevirkningerne i en række afrikanske lande. Konsekvenserne er enorme. Gentagne sultkatastrofer rammer endnu hårdere, end man har troet. Etiopien, der gang på gang har været ramt af hungersnød, mister årligt tocifrede milliardbeløb som følge af sult.
Sult og underernæring rammer de allerfattigste lande endnu hårdere, end man hidtil har troet.
Når børn i deres tre første leveår ikke får mad nok – eller får den forkerte kost – bliver de skadet for livet, fastslår en række eksperter. De får færre muskler, bliver ikke så høje, bliver mere syge, og deres intelligens tager varig skade.
Samtidig giver sulten store økonomiske tab, viser nye undersøgelser lavet i samarbejde med FN’s fødevareprogram, WFP, og Den Afrikanske Union.
I Uganda er tabet på 5,6 pct., mens egypterne mister 1,9 pct. Studier fra Latinamerika viser samme billede.
Nordisk direktør hos WFP, Anne Poulsen, hilser kortlægningen velkommen:
»Det er første gang, der sættes tal på, hvad det betyder, at generationer ikke får den ernæring, de har brug for fra de er 0 til 5 år. Det dokumenterer, at underernæring ikke kun forkrøbler det enkelte menneske eller familie, men hele samfund.«
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) betegner underernæring som et af de største problemer:
»Børn, der har været udsat for underernæring i deres første leveår, typisk ligger 15-20 pct. lavere i test i folkeskolen. Underernæring påvirker ikke kun, hvor stærke og sunde børnene bliver, men også hvor kloge de bliver,« mener Christian Friis Bach.
For at hjælpe børnene uddeler både FN og Danmark nu en anden – og langt dyrere – hjælp til sultramte børn. Det er fødevarer tilsat livsvigtige vitaminer og mineraler.
Hos Dansk Røde Kors er generalsekretær Anders Ladekarl bekymret:
»Der skal ikke mange måneders sult til, før det kan få fatale følger. Nordkorea er et eksempel på, at sult og underernæring både går ud over befolkningens fysiske evner og resulterer i mindre hjerneaktivitet.«