Phuket er blevet destination kaos

Situationen var hele fredag kaotisk i lufthavnen i Phuket. Informa-tionerne skiftede fra minut til minut. SOS International vurderer, at alle sårede danskere, som har været i stand til at blive sendt hjem, nu er ude af Thailand.

Phuket, Thailand

I larmen fra flyene på den nærliggende landingsbane og støjen fra de mange ventilatorer i loftet og skrattende megafoner ligger tilskadekomne turister fra Sverige, Norge, Finland og flere andre lande fredag formiddag lokal tid på madrasser på gulvet i en hal i Phuket Lufthavn.

Nogle er ude af stand til selv at bevæge sig, mange har en arm eller et ben i gips, forbindinger på dele af kroppen, og de fleste har store hudafskrabninger og skrammer. På et mikrofonstativ er der tapet et hvidt A4-ark op, hvor der med tuschpen er skrevet "Holland".

Mens udsendte læger og sygeplejersker fra de europæiske lande og pårørende tager sig af de mange patienter i de uvante omgivelser, deler thailændere fredagen igennem gratis mad og drikke ud til de mange rednings-, ambulance- og militærfolk ved indgangen. Gryderetter, nudler og suppe tilberedes på stedet, og børn deler frugt ud.

Der er ingen danskere blandt de sårede turister i bygningen, men der er hele tiden forlydender om, at de er på vej fra hospitalerne i Phuket for at blive fløjet hjem.

Oplysninger skifter fra minut til minut

Den ekstreme situation betyder, at mange oplysninger er baseret på rygter, og informationerne skifter fra minut til minut.

"Koordineringerne foregår henover hinanden. Alle venter på at få besked om noget, men ingen ved, hvad fanden de venter på. Hele situationen er præget af, at vi ikke får noget at vide," siger overlæge Allan Engquist fra Bispebjerg Hospital i København.

Han er ankommet til Phuket med et Sterling-fly, som SOS International har chartret.

"Vi kan ikke få lister over patienterne, og vi ved ikke, hvem vi har med at gøre. Der er for mange aktører inde over tingene. Det er fuldstæn-dig kaos, men man kan ikke slå op i en facitliste, og alting fungerer alligevel lidt," siger han.

Allan Engquist skal efter planen selv hjem med et SAS-fly, der skal fyldes op med fem patienter på bårer, tre læger, to sygeplejersker og tilskadekomne, der kan sidde op.

"Jeg aner ikke, hvor mange, der bliver plads til," siger Allan Engquist, som ikke er begejstret for, hvis der skal krisepsykologer med flyet.

"Patienterne kan få krisehjælp, når de kommer hjem. Nu gælder det om at få folk væk herfra, og hver gang, der skal en krisepsykolog med, er der en patient, som ikke får plads," siger han.

I København ved midnat

Ifølge Allan Engquist skal det Sterling-fly, som han selv kom med, flyve til Stockholm og videre til København med 146 passagerer, inklussive læger, sygeplejersker og bårepatienter.

Hvor mange ambulancer, der er behov for, når flyet lander i København, er et uafklaret spørgsmål

"Og det lander ved midnat nytårsaften," siger han.

Her i Thailand er nytårsaften i øvrigt aflyst, da myndighederne i respekt for ofrene har udstedt forbud mod nytårsfester.

På jagt efter danskere

Speciallæge i anæstesi, Peter A. Christensen, der arbejder freelance på Kommunehospitalet i Århus, er også kommet til Phuket som en del af SOS Internationals lægekorps.

"Jeg skal lede efter danskere på de mindre hospitaler i området. Jeg har lige fået udstukket opgaven, og der går vage rygter om, at der stadig befinder sig 10-15 danskere sig derude. Men det er ikke bekræftet," siger han.

Peter A. Christensen ender dog med at tage tilbage med et fly for at hjælpe de tilskadekomne turister om bord.

Et SAS-fly, der har samlet patienter op i Bangkok og skal komme til Phuket, er først blevet forsinket. Så kommer det muligvis ikke alligevel. Så er der tale om, at det kun er et 20 personers fly, så et 28 personers fly, og så et fly med mange flere pladser.

"I må meget undskylde. Det er meget svært for os at få informationer," siger Lone Tolstrup, der er sygeplejerske og sygetransport-koordinator i SOS International.

Hun fortæller, at der er chartret tre ambulance-fly, hvoraf to flyver til Arlanda Lufthavn i Stockholm via Dubai.

Gang i telefonerne

Mobiltelefonerne ringer konstant hos SOS Internationals folk. Kun de danskere i Phuket, der selv kan gå, kommer med flyet fra Bangkok, når det lander her, lyder det.

Lene Faarup, der er chef for SOS Internationals kontor i København, satte sig ind i et fly til Phuket få timer efter katastrofen i søndags.

"Vi begyndte på bar bund, da vi kom. I en sag af dette omfang sender vi læger ud på de største hospitaler og arbejder os videre ud til de mindre for at få overblik. Vi skal ud at hjælpe folk, ellers ender det i papirarbejde. Og alle tilskadekomne danskere, som det er muligt at transportere hjem, og alle danskere, som har ytret ønske om at komme hjem, vil være kommet afsted, når det sidste fly er fløjet i dag," siger hun.

"De, der bliver liggende her i Phuket på hospitalerne, er de personer, som lægerne har vurderet ikke er klar til at blive transporteret hjem endnu. Vi tager ingen chancer," siger Lene Faarup.

Danskere med andre flyselskaber

Hun forklarer, at en del af forvirringen skyldes, at der også er danskere, som har benyttet sig af muligheden for gratis at rejse med thailandske flyselskaber til Bangkok og videre hjem herfra.

"Listerne ændrer sig hvert femte minut," siger hun.

Nogle af de patienter, som SOS International har været i gang med at arrangere ambulance-transport til fra et hospital i Phuket, har vist sig allerede at være blevet hentet.

"Der er så mange instanser i gang hernede, og det er jo kun glædeligt, at folk er blevet hentet af andre og kommet tidligere med et fly hjem," siger Lene Faarup.

I morgen står endnu to fly ifølge Lene Faarup klar Bangkok, og hun vurderer, at flykapaciteten til at få sårede og nødstedte turister hjem er stor nok.

Besøg på mindre hospitaler

SOS International vil i weekenden tage rundt til en lang række mindre hospitaler i den sydlige del af Thailand for at tjekke, om der stadig er danskere indlagt. Blandt de mange andre forlydender er, at der her stadig skulle være omkring 20 indlagte danskere.

"Vi bruger den næste tid på at finkæmme de sidste hospitaler og tage pænt afsked med de patienter, som er nødt til at blive her i Phuket, så de ved, at der bliver taget hånd om tingene. Mit håb er, at situationen er så stabil, at der ikke er brug for os mere hernede på mandag," siger Lene Faarup.

En europæisk mand med drop i armen og lukkede øjne bliver transporteret ud i en ambulance for at blive kørt ud til et fly. Andre ligger stadig på madrasser på gulvet, og på en båre uden for sidder en hårdt kvæstet thailandsk mand, som en uniformeret thailandsk mand har stillet sig op bagved for at blive fotograferet sammen med.

Svensk koordinator

Håkan Skoglund har siden i mandags stået for koordineringen til de thailandske myndigheder i lufthavnens hal. Den 37-årige svensker har boet 13 år i Bangkok, hvor han driver sit firma "Connector Asia", der rådgiver virksomheder.

"Der var ikke nogen koordinator her i lufthavnen, og jeg er god til at koordinere," siger han.

Håkan Skoglund fortæller, at de thailandske myndigheder fra første dag har sat alt ind for at hjælpe.

"De prioriterer udlændinge før deres egne og sendte deres topdoktorer her til lufthavnen. Den medicinske kompetence her har været enorm. Det er meget thailandsk. Måden de ofrer sig for at give. Jeg synes, at de gør det for ofte, men som udlændinge har vi fordel af det i denne situation, så vi skal være taknemmelige," siger han.

På krisecentret på Hotel Pearl i Phuket har den danske ambassade fra morgenstunden lagt sedler frem om, at der forventes fem flyafgange fra Phuket til de nordiske hovedsæder i løbet af fredagen, og yderligere tre afgange fra Bangkok. Af sedlerne fremgår det, at strandede danskere, uanset om de har en rejseforsikring, kan rejse gratis med flyene, men personer med særlige behov kommer i første række. Derefter gælder først-til-mølle-princippet, men det fremgår ikke af sedlerne, hvornår flyene har afgang.

Heldige danskere

I den almindelige afgangs- og ankomsthal i Phuket Lufthavn er 11 medlemmer af familien Sveistrup og Magnussen blandt de forreste i køen. Jan og Lone Sveistrup fra Silkeborg boede sammen med deres to egne børn og yderligere fem voksne og to børn fra deres familier 11 dage i Khao Lak under deres ferie i Thailand. De er alle uskadte, men stærkt påvirkede af situationen, og de vil gerne hjem i dag.

De rejste fra Khao Lak søndag morgen, inden de enorme vandmasser lagde det populære turistområde i ruiner.

"Vi sad og spiste morgenmad fem meter fra vandet hver dag i Khao Lak. Det gjorde vi også søndag morgen. Vi havde booket en taxi til kl. 9.15 om morgenen, men børnene legede på stranden, så vi overvejede at vente lidt med at tage af sted," siger Jan Sveistrup.

De 11 familiemedlemmer besluttede dog at tage med taxi videre til Kata Beach, der også blev ramt, men de blev stoppet af politiet på vejen. Uvidende om, at en tsumami havde hærget store kyststrækninger i Thailand.

"Vi var heldige, at vi kørte, og vi ikke var nået frem til det andet sted. Som en svensker sagde til os: Det var ikke jeres tur endnu," siger Lone Sveistrup.

asger.westh@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen