Tsunami-hjælp går ikke til de hårdest ramte

Seks måneder efter flodbølgekatastrofen i Asien viser en undersøgelse, at nødhjælpen primært er gået til jordejere og forretningsdrivende.

For eksempel har det ikke været muligt for tusinder i Aceh-provinsen i Indenesien at flytte ud af de midlertidige lejre. De fattigste ofre for flodbølgen har fået mindst ud af hjælpen, siger nødhjælpsorganisationen Oxfam til BBC.

De fattigste befolkningsgrupper i de ramte lande i Sydøstasien har haft vanskeligere ved at få adgang til bl.a. medicinsk hjælp i forhold til mere velstående borgere.

Mange må dele skylden

I Aceh-provinsen, der var blandt de hårdest ramte områder, blev en halv million hjemløse. Men her er det primært lykkedes de ikke helt ubemidlede at flytte ud af nødhjælpsbarakkerne, skriver BBC.

En anden undersøgelse foretaget af et britisk nødhjælpsmiljø konkluderer, at der ikke er tegn på, at der bliver bygget permanente boliger for flertallet af de hjemløse. Undersøgelsen påpeger, at sådanne nødhjælps-fejltagelser ikke ville blive tolereret i den udviklede verden.

"Alle internationale hjælpeorganisationer, såvel som de regionale politikere, må dele skylden for den delvist fejlslagne hjælpeindsats," siger BBC-korrespondent David Loyn.

Tsunami-flodbølgen i Det Indiske Ocean d. 26. december sidste år dræbte mindst 200.000 mennesker i bla. Indonesien, Thailand, Sri Lanka og Somalia.

poul.tvilum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen