Den argentinske peso i frit fald

Den trængte argentinske peso nærmede sig mandag noget, der betænkeligt lignede frit fald. I løbet af kun en dag mistede pesoen 22,5 procent af sin værdi til fire pesos for en amerikansk dollar, mens argentinere med penge på kontoen viste deres manglende tillid til regeringens økonomiske initiativer og af al kraft vekslede deres i forvejen devaluerede pesos til dollar for om muligt at redde resterne af formuen.

Udviklingen gav ny næring til spekulationerne om, at præsident Eduardo Duhaldes kun tre måneder gamle regering ville blive det næste offer for det økonomiske kaos.

- Pesoens frie fald og den sandsynlige voldsomme inflation truer den kortsigtede handlefrihed for Duhalde-regeringen, lød vurderingen i en rapport fra finanshuset Credit Suisse First Boston.

Pesoen har mistet 75 procent af sin værdi i forhold til dollaren siden den kunstigt opretholdte en til en vekselkurs blev opgivet i begyndelsen af januar.

Trods regeringens desperate forsøg på via bankerne at holde valutakursen oppe stiger priser i basale fornødenheder som kød og benzin voldsomt. Mandagens voldsomme fald fulgte pesoens 18 procents nedtur fredag, og nu går spekulationen på, om Duhalde, landets femte præsident siden december, kan stå for presset, eller om hans regering vil bryde sammen.

Det vil i givet fald åbne for fornyet politisk kaos under den voldsomme økonomiske krise, som i øjeblikket dagligt sender argentinere ud i den store deroute med arbejdsløshed og social nedtur i det land, der som Latinamerikas tredjestørste økonomi for få år siden blev fremhævet som en succeshistorie i den tredje verden.

Med den officielle arbejdsløshed på over 20 procent og ingen udsigt til gennembrud i forhandlingerne med Den Internationale Valutafond, IMF, om nye milliardlån frygter mange nu en snarlig tilbagevenden til de voldelige gadeprotester i slutningen af december, hvor i alt 27 mennesker mistede livet.

Samtidig kunne krisen mærkes hos de europæiske og amerikanske firmaer, der har investeret voldsomt i den argentinske optur, men som nu får store røde tal i regnskaberne som følge af fire års ødelæggende argentinsk recession. Især på det spanske aktiemarked frygtede investorerne, at faldet for pesoen yderligere ville forværre økonomien for flere toneangivende spanske firmaer med store investeringer i Argentina.

Finansanalytikerne frygter samtidig, at man slet ikke har set det værste endnu. Også mandag oplevede argentinerne de efterhånden velkendte krisetegn med gadeprotester og fysiske angreb på banker flere steder i landet. Og valutahandlere, der erkendte, at selv de havde svært ved at forstå de skiftende regler for valutahandel, beskrev mandagens aktiviteter som "kaos", mens de erklærede, at der fortsat ikke var noget lavpunkt i syne for pesoen.

USA og IMF kræver fortsatte voldsomme budgetnedskæringer for at gribe ind, mens Duhalde-regeringen hævder, at det vil betyde, at den sociale uro kommer ud af kontrol. Frygten er, at parterne ikke finder en løsning, inden Argentina oplever et omfattende bankkollaps eller en tilbagevenden til 1989 tilstande, hvor hyperinflationen nåede op på 5000 procent.

Den argentinske nationalbank har den sidste måned brugt 1,2 milliarder dollar af de efterhånden sparsomme valutareserver i et hidtil forgæves forsøg på at holde valutakursen under kontrol.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen