Nødhjælp når ikke frem til små landsbyer

De større byer i Sri Lanka får al international nødhjælp, mens små landsbyer langs syd- og østkysten isoleres pga. ødelagte veje. I stedet sender lokale srilankanere fra oplandet private lastbiler med ris og tøj til de hjemløse.

Matara

Der er en skov af hænder på den lille plads i Matara 250 km sydøst for Colombo.

Nogle er tomme og vinker febrilsk i den tunge regn, andre arbejder hidsigt med at lange rispakker ned fra lastbilens lad.

Det er folk fra firmaet Vajira Electricals fra byen Nigambu nær Colombo, der er kørt den lange vej, som for vores eget vedkommende sammenlagt har taget 10 timer.

De er kommet for at aflevere hjælp til de af Mataras indbyggere, der mistede deres hjem og levevej under flodbølgen. Der er ris, kokosnødder og tøj.

Optrinnet er ikke nogen sjældenhed i byen. Langs hovedgaden, der skærer sig gennem byen 50 meter fra vandet, holder flere private lastbiler med åbent lad. De fleste er kommet fra Sri Lankas opland, der ikke er blevet berørt af bølgerne.

Efterlyser hjælp

Men i modsætning til de lokale lastbiler har den internationale nødhjælp svært ved at nå de områder, der har brug for mad og vand.

"Vi ser ingen hjælp. Vi må organisere os selv,"siger Liwalasiri Dissahaycka, der er koordinerende officer i den regeringsstøttede JUP-nødhjælpsstyrke.

Hans 700 medarbejdere er gået i gang med at rydde områdets hovedvej, der løber langs vandet. Den blev blokeret af flodbølgen i søndags.

"Vi sørger for, at der kan nå hjælp frem. Men indtil videre ser vi kun mad og drikke fra vores landsmænd. Vi vil meget gerne hjælpes af internationale kræfter," siger Liwalasiri Dissahaycka.

Hans JUP-styrke tager sig også af at bringe nødhjælpen videre ud til de mange flygtningelejre i området.

"Vi gør vores bedste for, at de hjemløse kan vende tilbage til noget, der bare er nogenlunde normalt," siger han.

Flest muligt hurtigst muligt

Både Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors i Sri Lanka bekræfter, at det ikke har førstreprioriet at få hjælpen til at nå helt ud til de små landsbyer.

"Man går efter at hjælpe fleste mulige mennesker hurtigst muligt. Derfor ankommer hjælpen først til de store byer. Hvis der var ubegrænsede ressourcer til at dække det hele katastrofeområdet, havde vi gjort det," siger chefkoordinator i Dansk Røde Kors, Flemming Nielsen fra Colombo, og forsikrer, at hjælpen nok skal nå frem til selv de små landsbyer i løbet af de næste dage.

En million mennesker i Sri Lanka er direkte berørt af katastrofen, og indtil videre har 28.000 mistet livet.

morten.runge@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen