Kvinde slap for islamisk stening

Safiya Husaini blev verdenskendt, da en islamisk domstol i Nigeria dømte hende til døden ved stening for hor. I går blev hun frifundet. Samtidig blev en jævnaldrende kvinde i en af nabodelstaterne dømt til stening for samme forbrydelse.

Paris

Billederne af den 35-årige fattige kvinde og hendes barn gik verden rundt som et bevis på middelalderlig, islamisk brutalitet. Safiya Husaini skulle stenes til døden, fordi hendes barn var et produkt af sex og utroskab uden for ægteskab.

Navnlig i Europa flød harmen over, og protesterne steg i takt med rapporter fra Nigeria om, at hverken politiet eller domstolen havde taget notits af Safiyas egen version af begivenhederne.

I går satte en islamisk appeldomstol i den overvejende muslimske by Sokoto så stopper for Safiyas mareridt, der også var i færd med at blive et problem for den nigerianske regering og landets internationale omdømme.

Dommer Mohammed Tambari-Uthman og hans tre meddommere frikendte Safiya for alle anklagepunkter med den begrundelse, at der under den første retssag var begået en række formelle fejl.

Safiya, der siden oktober 2001 har levet med dødsdommen over hovedet, kunne ikke tro sine egne ører. Omgivet af familiemedlemmer, forsvarere og sympatisører løftede hun armene i glæde og lod tårerne løbe.

»Den første retssag fulgte ikke den korrekte procedure. Og politiets rapport indeholdt ikke alle de nødvendige oplysninger om forbrydelsen,« konstaterede retsformanden.

Fraskilt

Safiya Husaini fødte i februar 2001 datteren Adama. Da hun var fraskilt, gik domstolen ud fra, at barnet var født uden for ægteskab. Ifølge islamisk lov gør en kvinde sig skyldig i utroskab, hvis hun dyrker sex uden at være gift.

Den 35-årige hævdede først, at hun var blevet voldtaget af en af hendes fars venner. I januar skiftede hun forklaring og fastslog, at Adamas far faktisk var hendes eksmand. Det blev tilsyneladende hendes redning, for ifølge islamisk lov gælder reglen om utroskab ikke, hvis en kvinde får et barn med sin eks-mand helt op til syv år efter skilsmissen.

Ændrer ikke praksis

Frifindelsen ændrer dog ikke ved retspraksis i en stor del af det muslimsk dominerede nordlige Nigeria. En række delstater har indført en streng islamisk lov, og samtidig med frifindelsen i Sokoto indløb rapporter om en ny dom fra byen Bakori i nabodelstaten Katsina.

Her dømte en islamisk domstol fredag en anden 35-årig nigeriansk kvinde, Amina Lawal, til døden ved stening, da hun havde indrømmet, at hun har fået et barn efter at være skilt. Nigerias regering er stærkt bekymret over udbredelsen af de islamiske domstole og har erklæret dem for ulovlige.

jorgen.ullerup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen