Storbritannien ønsker EU-præsident

Den Europæiske Union bør have en egentlig præsident, der vælges af EU's stats- og regeringschefer. Den valgte præsident skal have en embedsperiode på adskillige år og stå til ansvar over for EU-toppen, mener den britiske udenrigsminister, Jack Straw.

I et debatindlæg i det britiske tidsskrift, The Economist, støtter Straw et forslag fra den franske præsident, Jacques Chirac, der tidligere har foreslået sådan en fuldtidspræsident for EU.

Jack Straw mener, at det må have en ende med de roterende EU-formandskaber, der i dag afløser hinanden med et halvt års mellemrum.

- Denne "stop-go" ordning sker på bekostning af konsekvens og effektivitet, skriver Jack Straw og tilføjer, at en EU-præsident dels skal sikre, at Unionen følger sin strategiske dagsorden, og dels forklare borgerne, hvad formålet er med det hele.

Til gengæld mener den britiske udenrigsminister, at medlemslandene hvert halve år kan rotere på en vicepræsidentpost med ansvar for Unionens uformelle møder, og han slår også til lyd for gruppeformandskaber i de almindelige ministerråd, hvor en gruppe medlemslande kan stå i spidsen for f.eks. to ministerråd i to til tre år.

Danmark afviser udspil

Danmark er imod forslaget. Det fastslår europaminister Bertel Haarder (V).

- Det er ikke med i det danske idé-katalog, siger Haarder til Ritzau.

Storbritannien, Frankrig og angiveligt også Tyskland, Spanien og Sverige er enige om, at Det Europæiske Råd skal styrkes i et nyt udvidet EU.

Det Europæiske Råd er topmøderne fire gange årligt, hvor statsministre og præsidenter udstikker linjerne for det europæiske samarbejde.

De store lande er enige om, at netop statsledernes stemme skal styrkes, når der udarbejdes en forfatning for EU. Derfor ønsker de en præsident for Ministerrådet, hvor regeringerne hersker.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen