Elev skudt på svensk gymnasium

Stockholm

En blanding af chok og vantro bredte sig torsdag i Stockholm, efter at en 16-årig elev blev skudt og dræbt på Bromma gymnasium.

Bromma, der ligger lidt vest for Stockholms centrum, er kendt som en af de "pæne" forstæder. Gymnasiet ligger i et nydeligt villakvarter, og ifølge elever på skolen har der ikke været nævneværdige problemer med ungdomsbander.

»Selvfølgelig har der været slagsmål på skolen før, men ikke noget, der minder om dette. Vi er alle rystede,« fortæller en elev i den dræbtes parallelklasse.

Hverken han eller hans kammerater havde umiddelbart nogen forklaring på dramaet, og endnu i går aftes var kommentarerne fra politiet ganske sparsomme. Foreløbige oplysninger antydede dog, at der var tale om en eller anden form for opgør, muligvis med flere indblandede end den dræbte og den formodede gerningsmand, som blev pågrebet umiddelbart efter drabet.

Klokken 12.08 blev politiet alarmeret om, at nogen var blevet stukket med kniv på gymnasiet, og at en ambulance var på vej. Da politiet få minutter senere kom frem, fandt man den 16-årige liggende halvvejs inde på et toilet. Han var blevet skudt i halsen og døde i ambulancen.

Andre elever overværede skuddramaet og gav et signalement af gerningsmanden. En mand i 20-årsalderen, ikke elev på skolen, blev efter en politijagt pågrebet, blot seks minutter efter at skuddet eller skuddene var faldet.

Prorektor Harriet Öhman samlede alle elever og lærere til et timelangt krisemøde i aulaen, hvorpå de blev sendt hjem. Gymnasiet, med 900 elever, 70 lærere og 25 andre ansatte, blev hele eftermiddagen kimet ned af urolige forældre, fortæller en ansat.

Grovere vold

Det er første gang nogensinde i Sverige, at en elev bliver slået ihjel på skolen. Men ikke mindst i Stockholm har der i de senere år været en tendens til, at volden er blevet grovere, og at flere unge bevæbner sig med knive, jernrør, kæder og undtagelsesvis med skydevåben.

Stockholms skoleborgmester Jan Björklund, som repræsenterer liberale Folkpartiet, besluttede omgående - efter at have mødt elever og lærere på skolen - at iværksætte en "skolesikkerheds-udredning".

»Den skal tage udgangspunkt i politiets efterforskning og se på afvejningen mellem åbenhed og sikkerhed på skolerne,« sagde Björklund. Formanden for den svenske rektorforening, Hans Persson, understregede dog værdien i at leve i et åbent samfund.

thomas.heine@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen