Flere soldater til Aceh

Indonesien sender tropper til den katastroferamte provins. Oprørerne tilbyder betingelsesløs våbenhvile.

Kuala Lumpur

Den indonesiske regering vil sende tusindvis af soldater til den katastroferamte Aceh provins, hvor mere end 100.000 har mistet livet efter flodbølgen 2. juledag. Samtidig tilbyder oprørerne betingelsesløs våbenhvile for at sikre arbejdsro til nødhjælpsarbejderne.

Med forstærkningerne kommer det militære beredskab i den uroplagede provins op på 50.000 mand.

General Syafrie Syamsuddin afviser, at de ekstra tropper vil blive sat ind i kampen mod oprørere, der kæmper for selvstændighed for Aceh.

12 bataljoner med fra få hundrede til op mod tusind soldater vil i de kommende uger blive sendt til det nordlige Sumatra, hvor mange landsbyer og store byområder er jævnet med jorden. De skal ifølge den militære ledelse hjælpe med oprydningen og deltage i med eftersøgningen af tusindvis af lig, som ikke er fundet.

Den massive militære tilstedeværelse er kommet i fokus i de seneste dage, fordi de indonesiske myndigheder gentagne gange har anført, at det er nødvendigt for at garantere sikkerheden for de mange nødhjælpsarbejdere og journalister i området. Regeringen ønsker også de udenlandske tropper, som har deltaget i fordelingen af nødhjælpen ud af landet, så hurtigt som muligt.

Den indonesiske regering har krævet, at alle udlændinge skal registreres, og de må ikke bevæge sig uden for byerne uden tilladelse og med eskorte af militæret. Begrundelsen er frygt for overgreb fra rebellerne

USA meddeler, at man ønsker en afklaring af de skærpede restriktioner. Det amerikanske hangarskib er efter opfordring sejlet ud af indonesisk territorium, og amerikanske soldater er efter ønske fra Indonesien trukket tilbage fra kysterne, så de overnatter i flådefartøjer ud for kysten.

Oprørsbevægelsen, Free Aceh Movement, GAM, afviser, at, at der er nogen som helst risiko for, at man vil forhindre redningsholdenes arbejde.

Våbenhvile

Rebellerne tilbød torsdag regeringen en betingelsesløs våbenhvile, så nødhjælpen kan afvikles effektivt og uden lidelser for de hårdt ramte indbyggere. Der er tale om en gentagelse af et tilbud, som blev afgivet kort efter flodbølgen.

»I et forsøg på at bidrage til en effektiv og sikker humanitær indsats i hele Aceh provinsen gentager eksilregeringen sin vilje til at overholde våbenhvilen, der er uden tidsbegrænsninger,« siger Malik Mahmud, der er leder af GAM, fra sit eksil i Sverige.

Begge parter beskylder hinanden for at udnytte katastrofen. Oprørerne mener, at militæret går efter øget kontrol og et endeligt opgør med selvstændighedsbevægelsen. Militæret anfører, at rebellerne vil udnytte den internationale tilstedeværelse til aktioner for at gøre opmærksom på kravet om selvstændighed.

jenserik.rasmussen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen