Jordan forbyder Saddam-roman

Jordans regering har forbudt udgivelsen af en roman, der angiveligt blev skrevet af Iraks diktator, Saddam Hussein, kort tid før han blev styrtet i foråret 2003.

Amman

Romanen, der har titlen "Forsvind, forbandede", skulle efter planen være udgivet i Amman i denne uge, men efter forhåndsomtale i en jordansk avis har landets censur-myndighed valgt at gribe ind.

»Udgivelsen af romanen ville skade det irakisk-jordanske forhold, og vi er opsat på at have det bedste forhold til Irak. Jordan vil ikke godkende udgivelsen. Hvis de vil udgive den, må de gøre det i udlandet,« siger Ahmad al-Qudah, chef for regeringens Presse- og Publikations-departement, til nyhedsbureauet Reuters.

"Den grådige jøde"

Saddams datter, Raghad, har fortalt, at faderen afsluttede romanen 18. marts 2003, dagen før den USA-anførte invasion. En kopi af manuskriptet blev fundet i Bagdads kulturministerium, og arabiske aviser har allerede trykt store dele af værket uden tilladelse. Romanen fortæller om en grådig og voldsom mand ved navn Jezekiel - underforstået: en jøde - der planlægger at vælte sheiken i en irakisk by, men forhindres i det af sheikens datter og en heltemodig arabisk kriger.

»Til hjerteslaget, til irakernes øje og fader, til skaberen af mænd og helte, til den, der lærte os om alle de store værdier,« hedder det i Raghad Saddam Husseins forord til bogen, som forlæggeren nu vil forsøge at få udgivet i et andet arabisk land.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen