Bølge af blodige attentater presser USA til handling

Et år, efter at han erklærede kamphandlingerne i Irak for afsluttet, må præsident Bush nu afgøre, om de amerikanske styrker skal generobre Fallujah og Najaf og løbe risikoen for at fremprovokere en bredere opstand. Weekenden den blodigste i 13 måneder.

Washington

De amerikanske styrker i Irak gør klar til at genoptage deres fremrykning i Fallujah vest for Bagdad, og samtidig trues der med et mere direkte indgreb i Najaf, som fortsat kontrolleres af den ekstreme religiøse leder Muqtada al-Sadr.

Det er imidlertid usikkert, om der bliver tale om en massiv militær indsats, eller om fremrykningen søges begrænset til enkelte områder, hvor oprørerne i de senere dage har udbygget deres positioner.

Beslutningen om tidspunkt og omfang træffes denne gang på allerhøjeste niveau, og det er klart, at George W. Bush står over for den måske vanskeligste afgørelse mere end et år, efter at Saddam Hussein blev bragt til fald.

Præsidenten havde i weekenden fra Camp David flere langvarige forhandlinger med sine rådgivere og med de militære ledere. Den øverstkommanderende general John Abizaid gav ifølge talsmænd præsidenten en orientering om situationen i Fallujah og Najaf og om marineinfanteristernes forberedelser til ny fremrykning.

Overvejelserne sker på baggrund af den måske blodigste weekend, siden krigen blev indledt 20. marts sidste år. I løbet af to dage er et halvt hundrede irakere blevet dræbt, og mindst otte amerikanske soldater omkom.

Samtidig demonstrerede de irakiske oprørsstyrker med et selvmordsangreb på et amerikansk marinefartøj, at de er parate til at bruge en ny strategi. Angrebet sent lørdag ved Iraks største havn, Umm Qasr, kostede tre marinesoldater livet og sårede fire andre.

Tidligere aktioner

Angrebet vakte minder om selvmordsaktionen mod destroyeren Cole i Yemen i 2000, da 12 blev dræbt, og angrebet mod et fransk tankskib to år senere, der kostede en enkelt sømand livet.

Siden månedens begyndelse er 110 amerikanske soldater blevet dræbt, og det samlede tabstal opgøres til 720.

De seneste knap fire uger har således været langt den blodigste periode i den nu 13 måneder lange militære operation.

Præsident Bush understregede inden weekenden, at USA aldrig vil lade sig tvinge ud af Irak af en samling bøller og mordere. Det er imidlertid åbenlyst, at han netop nu står i en situation, der er ganske anderledes, end han havde håbet på, da han 1. maj erklærede, at kamphandlingerne var afsluttet.

Fra amerikansk side gøres det klart, at man ikke i det lange løb kan tillade, at en oprørsstyrke på måske et par tusinde mand terroriserer Fallujah og angriber både de amerikanske soldater og irakiske sikkerhedsstyrker. Præsident Bush skal således være overbevist om, at det vil inspirere oprørsstyrker i andre dele af Irak til tilsvarende aktioner, hvis oprørerne i Fallujah får lov at trodse de amerikanske krav om, at de afleverer alle deres våben og tillader de amerikanske styrker at patruljere byen uden at risikere at blive brugt som skydeskiver.

Frygt for store tab

Det erkendes imidlertid samtidig, at en massiv indsats kan medføre mange civile tab i den tæt befolkede by. Noget sådant vil kunne udnyttes i propagandaen i andre arabiske lande, og det risikerer at udløse en større opstand, der kan brede sig fra det sunnimuslimske mindretal til det shiamuslimske flertal.

En bredere opstand blot 10 uger inden den planlagte magtoverdragelse 30. juni vil få alvorlige konsekvenser. Den kan også vanskeliggøre arbejdet for FN's udsending, Lakhdar Brahimi, der efter planen vender tilbage til Irak i maj for at sammensætte en midlertidig regering.

Situationen kompliceres af udviklingen i Najaf, hvor al-Sadr og hans milits fortsat kontrollerer byens centrum og dens hellige steder. Shiamuslimske ledere har advarende hævdet, at en amerikansk indrykning vil udløse vrede reaktioner fra det irakiske flertal.

Det står imidlertid klart, at USA er ved at miste tålmodigheden med den ekstreme religiøse leder. Talsmanden for den civile administration Dan Senor fremhævede således søndag, at det er uacceptabelt, at våben oplagres i moskeer og i skoler.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.