Sverige sørger over sine døde

Mange svenskere mødte op til mindeandagt for at dele deres forfærdelse over katastrofen med hinanden. Flere tusinde af deres landsmænd kan være forsvundet.

Stockholm

Kirketjener Mariana Klingspor har båret kirkebøssen rundt efter mindeandagten for de flodbølgeramte i Stockholms domkirke. Hun er dybt berørt.

»En kvinde har lige undskyldt over for mig, at hun ikke havde sin pung med. Hun er ikke helt sig selv, forklarede hun mig, for hun har mistet mand og tre børn under katastrofen,« fortæller Mariana Klingspor.

Hun havde tilbudt kvinden at tale med en præst, men lige nu ville den ulykkelige bare hjem.

»Uvirkeligt, ufatteligt« er ord, der går igen og igen i Sverige, der ifølge de nuværende efterretninger er det vestlige land, der har mistet flest borgere til flodbølgen i Sydøstasien.

Sorgen har ramt ikke kun de mange, der har mistet familiemedlemmer, men også alle de, der står de katastroferamte nær. En af dem er Gunilla Sempler. Hendes ansigt bærer præg af mange timers gråd, da hun ankommer til mindeandagten i Storkyrkan.

Hun er samtaleterapeut, og to af hendes aktuelle klienter har været savnet i Phuket. Hun har dog hørt fra dem nu. Af det vennepar, de to rejste med, er kvinden såret og ligger på hospital, men hendes kæreste er forsvundet.

»Min søns kæreste er på rejse derude med sine forældre. De overlevede. Hendes far fik hende trukket op på taget fra etagen nedenunder i den bygning, de befandt sig. De var ikke sammen med moderen, men de genfandt hende i god behold,« siger hun.

Dele med andre

Hun bor i sognet og er kommet til mindegudstjenesten af behov for at holde andagt midt i forfærdelsen sammen med andre. Blandt dem var det svenske kongepar, statsminister Göran Persson og mange ministre.

Regeringen må i disse dage stå for meget skarp kritik af ikke at have iværksat tilstrækkelig hjælp hurtigt nok og for ikke at have begrebet katastrofens omfang.

Det svenske udenrigsministerium og statsministerium har de seneste dage modtaget tusindvis af kritiske emails fra borgerne.

»Din og din regerings inkompetence lyser som et fyr i natten,« skriver én ifølge telegrambureauet TT til statsministeren. I adskillige henvendelser kræver afsenderne, at statsministeren og udenrigsminister Laila Freivald går af.

På et pressemøde torsdag betegnede Göran Persson kritikken som naturlig.

»Det er dybt menneskeligt forståeligt, at vreden og angsten vokser i takt med uvisheden. Selv om noget skulle vise sig at kunne have været gjort hurtigere, ville frustrationerne alligevel have været der,« mener statsministeren.

Hans departementschef Lars Danielsson afviser, at regeringen har kunnet handle væsentligt anderledes. Det er kommet bag på alle, hvilket omfang skaderne efter flodbølgen har haft, påpeges det.

Det officielle dødstal er nu opgjort til 44, men flere hundrede, i værste fald over 1.000 vil sandsynligvis følge efter, når de er identificerede, erkendte statsministeren torsdag.

Adskillige tusinde

Svenska Dagbladet havde onsdag ringet rundt til operatører, der alene har solgt flybilletter, og når man medregner disse, når antallet af personer, som man ikke har reaktioner fra, op på adskillige tusinde, men ingen har det endelige overblik.

Statsministeren har bedt både USA, Storbritannien og Tyskland om hjælp til at bringe de svenske turister hjem fra Thailand. Paradoksalt nok viste det sig torsdag, at der er adskillige tomme pladser i de mange fly, som er indsat til opgaven. Folk møder ikke op i lufthavnene i det forventede omfang. Dog er flere end 2.000 vendt hjem til svenske lufthavne, siden luftbroen for alvor blev sat ind i forgårs.

Göran Persson har kaldt til "national samling" af alle svenskere om den langvarige opgave, det bliver at støtte de ramte og komme over katastrofen, som han betegner som den største i Sverige i vor tid.

Han opfordrede torsdag alle til at tænde et lys i deres vindue torsdag aften for de omkomne, savnede og sårede.

I dag flages der på halv stang over hele landet. Den store forlystelsespark Skansen har aflyst sit nytårsfyrværkeri og bebudet, at man i stedet vil skænke et beløb til det internationale hjælpearbejde for flodbølgens ofre. Også i andre svenske byer er de traditionelle nytårsfyrværkerier aflyst.

else.boelskifte@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.