FN: Fugleinfluenza kan sprede sig fra Tyrkiet
Fødevare- og landbrugsorganisationen FAO advarer om, at fugleinfluenzaen i Tyrkiet kan komme helt ud af kontrol. Forskere forsøger at finde svar på, hvorfor sygdommen har spredt sig så hurtigt i landet.
15 tilfælde af fugleinfluenza og to dødsfald i Tyrkiet på en uge får nu alarmklokkerne til at ringe hos FN's fødevare- og landbrugs-organisation FAO, der advarer om, at smitten også kan brede sig til Tyrkiets nabolande.
Lige nu ligger 13 smittede personer på hospitaler i Tyrkiet, og fugleinfluenza-virusen er konstateret hos fugle i 30 af landets 81 provinser. Det gælder bl.a. i turistområderne ved det Ægæriske Hav samt omkring Ankara og Istanbul. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har sundhedsmyndighederne sendt læger fra storbyerne til de østlige regioner, der er hårdest ramt af sygdommen.
Flere end 300.000 fugle er blevet aflivet i Tyrkiet, og en talsmand for FAO, Juan Lubroth, siger, at situationen kan komme ud af kontrol.
Samtidig understreger verdenssundsheds-organisationen WHO under De Forenede Nationer, FN, dog, at Tyrkiet lige nu har brug for information og ikke panik.
Ifølge WHO-direktør Guenael Rodier er det sandsynligvis H5N1-virusen, der nu har vist sig at sprede sig hurtigere end ventet fra fugle til mennesker. I Sydøstasien er flere end 70 mennesker døde af fugleinfluenzaen siden 2003, mens de to dødsfald i Tyrkiet er de første uden for Sydøstasien.
Børn er mest udsatte
WHO understreger dog, at der stadig ikke er beviser for, at fugleinfluenzaen har smittet fra menneske til menneske.
"Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt det er ændringer i smittevejene. Der er ikke noget overraskende i, at det er børn, der er døde af sygdommen i Tyrkiet. De har mindre modstandskraft end voksne, og de er mere tilbøjelige til at omgås fugle," forklarer Guenael Rodier til BBC News.
Læger og forskere i WHO forsøger nu at finde svar på, hvorfor fugleinfluenzaen har bredt sig så hurtigt i Tyrkiet. Mens selv om WHO antyder, at risikoen for en verdensomfattende epidemi er blevet større, mener organisationen ikke, at det er nødvendigt at indføre restriktioner for rejser til og fra Tyrkiet.
Tyskland overvejer restriktioner
I Tyskland sagde landbrugsminister Horst Seehofer onsdag, at regeringen højst sandsynligt igen vil udstede påbud om, at fjerkræavlere skal holdes deres fugle indendørs. Formålet er at forhindre trækfugle i at overføre smittet til besætninger af høns, gæs og ænder.
Et påbud vil muligvis komme til at gælde fra månedens udgang.
Fugleeksperter giver over for Süddeutsche Zeitung udtryk for, at risikoen for smitte fra trækfugle først vil være reel i løbet af februar-marts.
Horst Seehofer mener dog, at påbuddet er nødvendigt for at eliminere risikoen for smitte fra ulovligt indført fjerkræ fra de berørte områder.
Samtidig opfordrer landbrugsministeren sine kolleger i de øvrige EU-lande til at skærpe grænsekontrollen for at holde smittet fjerkræ ude.